Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

El Greco



Πήγα και είδα το Ελ Γκρέκο. Πολύ καλή ταινία. Εσωτερική. Το θέμα της έτσι κι αλλιώς πολύ δυνατό, ελληνικό. Η μάχη του φωτός με το σκοτάδι. Εκπληκτικός ο ηθοποιός που παίζει τον ιεροεξεταστή, καλός ο Ελ Γκρέκο, καλός ο Λαζόπουλος, εκπληκτικός ο αείμνηστος ο Μουστάκας και σημαντικές εμφανίσεις από όλους τους Έλληνες αλλά και τους ξένους ηθοποιούς. Μοναδική παραφωνία η δυστυχώς αναμενόμενη εμφάνιση της Ματσούκα. Δεν εμπνέει.
Βέβαια ιδιαίτερο κακό κατά τη γνώμη μου κάνει η λανθασμένη προβολή της ταινίας. Η υπερπροβολή της. Μπαίνοντας στην αίθουσα είσαι προετοιμασμένος για να δεις εικόνες που θα σε συνταράξουν. Μουσική από τον Vangelis (που πριν από χρόνια είχε αφιερώσει έναν εκπληκτικό δίσκο στον Ελ Γκρέκο αλλά μοιάζει να το ...ξέχασε). Μια υπερπαραγωγή (ελληνική και ισπανική συμπαραγωγή) που να θυμίζει Χριστόφορο Κολόμβο. Ή έστω ιδωμένο από μια άλλη οπτική, μια Πολίτικη Κουζίνα. Αλλά η ταινία, που επαναλαμβάνω είναι ιδιαίτερα καλή, είναι πλήρως εσωτερική, αφηγηματική. Μια ταινία που θα έπρεπε να διαρκέσει τουλάχιστον 45 λεπτά ακόμη και να δώσει περισσότερο φως σε στιγμές και εικόνες που θέλαμε να δούμε αλλά δεν μας δείξαν ποτέ.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την πολύ σημαντική προσπάθεια και το ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Εύχομαι ιδιαίτερα επειδή το θέμα και το μήνυμα της ταινίας είναι τόσο ελληνικό να εκτιμηθεί δεόντως από τους ειδικούς και να τιμηθεί όπως της αρμόζει.
Συγγνώμη για την κριτική. Είμαι απλά ένας θεατής, άσχετος με την τέχνη του κινηματογράφου. Άκουσα όμως τον κ. Σμαραγδή να ζητάει με την ταινία του να αγγίξει κυρίως την δική μου ψυχή. Του απλού θεατή. Και θεωρώ ότι εκείνος μου έδωσε την "άδεια¨να σχολιάσω χωρίς να είμαι ειδικός το δημιούργημά του.
Να πάτε να τη δείτε. Να είστε όμως προετοιμασμένοι για το τι θα δείτε και να το ευχαριστηθείτε!

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Θα την δω αυτες τις μερες...αλλα δεν εχω ακουσει και τα καλυτερα...Με εκπλησουν αυτα που λες...

Γ.Π. είπε...

ΠρέζαΤV καλωσήρθες! Αυτή την εικόνα σχημάτισα βλέποντας την ταινία. Θα ήθελα όμως να ακούσω και εγώ και άλλες γνώμες.
Πάντως κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί το θέμα για την κατάσταση που επικρατεί στις προβολές από την πλευρά του κοινού. Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι συνήθως, που με κινητά που χτυπούν, άσχετα χαζόγελα, δυνατά σχόλια, ή άλλου είδους...μουγκανίσματα δεν μας αφήνουν να απορροφηθούμε από την ταινία. Και επειδή δεν μπορούμε να μαλώνουμε με όλους θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν οι υπεύθυνοι των αιθουσών, των οποίων τα εισητήρια μάλιστα είναι 8 και άνω ευρώ, να επιβάλλουν κάποια μίνιμουμ συμπεριφοράς (και όχι μόνο να ασχολούνται αν η κόκα κόλα και τα πατατάκια είναι απο το μπαρ τους ή από το περίπτερο απέναντι...)

brexians είπε...

tha simfoniso se arketa simia stin analisi sou.
alla pistevw oti an itan pio glafiri tha poulouse dithiramvika stin ellada alla oxi sto exwteriko!
pistevw oti fetos tha valoume ena oscar kaliteris xenis tainias sto ellinika palmare.
episis poli artvamps ipan oti eprepe na epikentrothei sto ergo tou....lathos gia mena giati etsi tha ekane documentary....
gia emena me arista to ekato pernei toulaxiston 89

to videaki mou einai kalitero lol!!!
na pernas kala!