Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Χάσαμε την πρωτεύουσα. Στοπ

Αυτές τις ημέρες (λόγω ενός σεμιναρίου που παρακολουθώ) είμαι αναγκασμένος να περπατάω από τον ηλεκτρικό της Ομόνοιας μέχρι τα γραφεία του ΙΕΚΕΜ που είναι στην Κολωνού, πίσω από το Υπουργείο Απασχόλησης. Είναι ακριβώς αυτή η περιοχή γύρω από την πλατεία Θεάτρου, Πειραιώς, Μενάνδρου...
Το συμπέρασμά μου είναι ένα: αν δεν έχετε πολύ σημαντική δουλειά, αν δεν είναι θέμα Ζωής ή Θανάτου μην βρεθείτε εκεί γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει...θέμα Ζωής ή Θανάτου!
Η κατάσταση είναι ακραία.
Δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε με λόγια, ούτε με εκπομπές.
Μια απόσταση 200μ, που για να την κάνεις περνάς μέσα από μπουλούκια εγκληματιών (δεν θα μπω στον κόπο να απαριθμίσω πόσες μορφές εγκληματικότητας έπεσαν στην αντίληψή μου...) και βρώμας και το κάνεις μόνο με βήμα ταχύ και την προσοχή σου απολύτως τεταμένη. Για να το κάνει γυναίκα...ούτε κατά διάννοια! (και όμως ξέρω πόσες είναι αναγκασμένες να το κάνουν και έχουν "εξοικοιωθεί" κιόλας με αυτή την κατάσταση...)
Προσωπικά διασχίζω την Πειραιώς με πραγματικό φόβο.

Λάβετε υπόψιν σας ότι την περιοχή αυτή μέχρι και μια πενταετία πριν την θεωρούσα δεύτερο σπίτι μου καθώς είναι σχετικά κοντά το Εθνικό Ωδείο και για όλα τα χρόνια που σπούδαζα βρισκόμουν εκεί 3 με 4 μέρες τη βδομάδα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Και παρά την παρουσία μεταναστών και χρηστών ναρκωτικών δεν ένιωθα ποτέ να απειλούμαι σε τέτοιο βαθμό!

Και τώρα, μόλις 5 χρόνια μετά νιώθω περισσότερο φόβο από ότι όταν έκανα τη σκοπιά μου πάνω στο ποτάμι στον Έβρο απέναντι στους Τούρκους και ανάμεσα στους "εμπόρους".
Τουλάχιστον εκεί κρατούσα γεμάτο όπλο. Εδώ νίωθω ανυπεράσπιστος.

Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση είναι ικανή να παρασύρει ένα δηλωμένο δημοκράτη σαν εμένα σε ακραίες ακροδεξιές και φασιστικές θέσεις. Και αυτό είναι άλλη μια ..."παρενέργεια" εξόχως επικίνδυνη.

Υ.γ.1 Είναι πολύ εύκολο να ρίξει κάποιος το φταίξιμο στην χαλαρή αστυνόμευση. Αλλά στο χώρο η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη. Ανεπαρκής σίγουρα, αναποτελεσματική ίσως, με δεμένα χέρια αναμφισβήτητα αλλά κάποιοι συνάνθρωποί μας βρίσκονται εκεί φορώντας τη στολή. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο!

Υ.γ.2 Θέλω να προτείνω στον Σύριζα (και όλους αυτούς του Οικολόγους-Απαλλακτικούς και Σια) που τόσο ελαφρά την καρδία παρουσίαζουν με ρόδινα χρώματα το θέμα των μεταναστών να ξηλώσει το περίπτερο-εξάμβλωμα που έχει στήσει στο Πανεπιστήμιο και να το βάλει (αν τολμάει!) στην Πλατεία Βάθης ή στην Πλατεία Θεάτρου ή μπροστά στο παλιό Εφετείο! Αν και αυτούς τους έχω για όλα ικανούς....

Υ.γ.3 Όποιος θέλει να με κατηγορήσει για ρατσισμό δεν θα με ενοχλήσει καθόλου να το κάνει, αφού όμως πρώτα μου εξηγήσει τί είδους ηδονή του προκαλεί η εικόνα απόλυτης εξαθλίωσης των ανθρώπων Ελλήνων και μεταναστών που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό. Και ποια ρεαλιστική, ανθρωπιστική και πατριωτική αντιπρόταση έχει εκτός από το να φύγουν όλοι αυτοί από εκεί και από κάθε Αγαθονήσι και Άγιο Παντελεήμονα κτλ κτλ και να μπουν κανόνες αντίστοιχοι αυτοί που πρόσφατα υιοθέτησε η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης!

Υ.γ. 4 κάποτε η Αθήνα μας ήταν (και) έτσι: [On+terrace.jpg]

16 σχόλια:

jacki είπε...

Όπως συνηθίζει να λέει η μητέρα μου ξέφραγο αμπέλι γίναμε..

Υ.Γ. Εκεί που έκανες σκοπιές έκανε και ο μεγάλος αδερφός μου :)

mahler76 είπε...

το θέαμα είναι όντως απερίγραπτο αλλά να πώ την αλήθεια φόβο δεν έχω νοιώσει. Οκ δεν βγάζω φυσικά το πορτοφόλι μου η το κινητό μου σε κοινή θέα άλλα δεν έχω νοιώσει να απειλούμαι. Πάντως όντως κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί για την εξαθλίωση των ανθρώπων αυτών.

Antoine είπε...

Και να ήταν μόνο η Αθήνα... και μπορώ να μιλώ και για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη μου, αλλά και για την Αθήνα, διότι την επισκέπτομαι συχνά και μπορώ να συγκρίνω.
Τα κέντρα των δύο αυτών πόλεων έχουν υποβαθμισθεί σε τεράστιο βαθμό. Ευτυχώς, δε μένω στο κέντρο και ο μόνος λόγος ο οποίος με αναγκάζει να πάω είναι το πανεπιστήμιο και τα... ψώνια! Είμαι υλιστής... τι να κάνουμε!

Πέρα από την πλάκα όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει και πιστεύω ακράδαντα ότι θα οδηγηθούμε σε κατακριτέες -αναμφισβήτητα- ενέργειες, όπως συνέβη στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

DaisyCrazy είπε...

ήμουν φοιτήτρια στην αθήνα μέσα δεκαετίας 90 και αρχές 2000. τώρα τελευταία που πήγα ταξίδι μου έκανε εντύπωση ένα πράγμα:όλοι μα όλοι κρατούσαν σφικτά, παραμάσχαλα τη τσάντα τους ανεξαρτήτως περιοχής (από κολωνάκι ως ερμού π.χ. που είναι "καλές" περιοχές). παλιά θυμάμαι αυτοί που την κρατούσαν έτσι ήταν ελάχιστοι και τους κοιτούσαμε κάπως. δηλαδή από εξαίρεση έγιναν σε λίγα χρόνια ο κανόνας.

κατ’εμένα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή όντως έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα που φωνάζουν τα κανάλια ή ο κόσμος έμαθε να φοβάται και τον ίσκιο του...

προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει αυξηθεί καμιά εγκληματικότητα. αλλά ο τρόμος στα μάτια των πολιτών. με αυτό ακριβώς το τρόπο πέρασαν και οι τρομονόμοι που λένε ότι είμαστε όλοι ύποπτοι μέχρι να αποδείξουμε - εμείς! - την αθωότητα μας.

αν αφήσεις ανθρώπους να εξαθλιωθούν στερώντας τους το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, την ασφάλεια, όταν φτάσουν να μην έχουν τα βασικά (ένα τόπο να κοιμηθούν, ένα κομμάτι ψωμί να φάνε) τότε θα αντιδράσουν, φυσικό και λογικό είναι.

ο ρατσισμός είναι ο εύκολος δρόμος για όλους μας. η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ανεκτικότητα είναι δύσκολες, κουραστικές και χρονοβόρες.

One Happy Dot είπε...

οτι πιο άσχημο να φοβάσαι να περπατήσεις στους δρόμους της ίδιας σου της πόλης! Στους ίδιους δρόμους που χρόνια πριν οι γονείς μας κυκλοφορούσαν με κλειστά μάτια! Αναρωτιέμαι πως θα είναι η κατάσταση χρόνια μετά...

Γ.Π. είπε...

@jacki, αχ καλή μου jacki,εδώ κινδυνεύουμε να πάμε σαν το σκυλί στ' αμπέλι και εσύ μόνο ξέφραγο αμπέλι μου λες! Καλό Σαββατοκύριακο φιλενάδα!

Γ.Π. είπε...

@mahler, mahler the wolverine!!! Πολύ άνετο σε βρίσκω φίλε mahler!
Ας πούμε χθες από Κολωνού μέχρι Μενάνδρου είδα:
-μια "γυναίκα" μες στη μαστούρα να είναι ανεβασμένη (!) σε ένα μπάτσο και να τον γρονθοκοπεί στο κεφάλι γιατί της πέταξε τη δόση
-κάτι Αλβανούς να παίζουν ξύλο με κάτι μαύρους γιατί κάθονταν στο "πόστο" τους
-και όταν ρώτησα έναν ειδικό φρουρό πως την παλεύει στην περιοχή μου είπε ότι τέτοια ώρα (9 το βράδυ έτσι;) κακώς βρίσκομαι με τα πόδια σε αυτή την περιοχή και πολύ κακώς σταματάω και πιάνω την κουβέντα.
Κατά τα άλλα καλά!

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που επείγει είναι κάποιος,κάποια στιγμή να ασχοληθεί και με την εξαθλίωση που προκαλούν οι άνθρωποι αυτοί σε όποια περιοχή επιλέγουν να εγκατασταθούν.

Γ.Π. είπε...

@antoine,έχεις δίκιο φίλε. Όσο για τα ψώνια σε διαβεβαιώ ότι σε αυτές τις περιοχές μπορείς να ψωνίσεις ...τα πάντα!!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Γ.Π. είπε...

@dorothea, καλησπέρα Δωροθέα και καλωσήρθες στο φτωχικό μας ;)
Χαίρομαι που σου φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που είχες την υπομονή να μου εκθέσεις τις σκέψεις σου.
Σαν γενικές αρχές δεν μπορώ να βρω κάτι κακό.
Στην πράξη όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω εντελώς.
Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εγκληματικότητα.
Αν δεις τα λινκς που υπάρχουν στο κείμενο θα καταλάβεις το βαθμό που αυτή η κατάσταση έχει "μολύνει" την κοινωνία μας.
Δεν πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που μπορεί να τους προσφέρει τα βασικά.
Πρόκειται (αναφέρομαι σε αυτό το κομμάτι των μεταναστών που συζητάμε) για εγκληματίες στυγνούς, του κοινού ποινικού δικαίου που λιμαίνονται τη πόλη μας και καταστρέφουν την κοινωνική και εμπορική της ζωή αλλοιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύνθεση του πληθυσμού στις περιοχές όπου δρουν.
Αν αυτό δεν το αντιμετωπίσουμε άμεσα και δραστικά αλλά μείνουμε σε επιπόλαια ευχολόγια και θολοκουλτουριάρικες δήθεν ανθρωπιστικές απόψεις τότε θα χάσουμε τον πόλεμο. Γιατί ναι, νομίζω ότι τελικά βρισκόμαστε σε πόλεμο.

Γ.Π. είπε...

@one happy dot, γκέτο, αυτή είναι η λέξη. Σε λίγο καιρό τα πιο πολυσύχναστα άλλοτε κομμάτια της πόλης μας θα είναι γκέτο! Αφού το επιτρέπουμε...
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο τελίτσα μου,
(σου είπα πόσο χαίρομαι που ...επέστρεψες;)

Μελίτη είπε...

Καημέ μου,
άγγιξες με τόλμη ένα θέμα για το οποίο κανένας δεν τολμάει να μιλήσει μήπως και τυχόν χαρακτηρισθεί κάπως... Εμένα δεν με αγγίζει κανένας χαρακτηρισμός όταν απειλείται η ζωή μου. Ναι έτσι ένιωσα ένα βράδυ που είχα την ατυχία να περάσω από το συγκεκριμένο σημείο και με αντρική συνοδεία παρακαλώ. Μας είχαν πάρει το κατόπι τρεις τύποι, εμφανέστατα μετανάστες, άλλωστε δεν μιλούσαν γρι ελληνικά μεταξύ τους και μας πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής. Τα μάτια τους καρφωμένα στην τσάντα μου που είχα την προνοια να περάσω χιαστί στο στήθος μου. Πασιφανώς σκέφτονταν τρόπους να την αρπάξουν. Μας έσωσε η παρουσία αστυνομικών λίγα βήματα παρά πέρα. Και πολύ χάρηκα που ξεφύγαμε αναίμακτα. Και πολύ λυπήθηκα που όλοι αυτοί οι Λομπροζικοί και στα χαρακτηριστικά τους τύποι, βρίσκονται εδώ και λυμαίνονται τον τόπο μας και καμία επιχείρηση σκούπα δεν τους στέλνει από κει που ήρθαν! Αναρωτιέμαι: Θεωρούμαι ρατσίστρια εγώ που κανέναν τους δεν προσκάλεσα στον τόπο μου, και δεν είναι ρατσιστές αυτοί που μου επιβάλλουν με το στανιό την παρουσία τους, και την εγκληματικότητά τους;...

Γ.Π. είπε...

@Μελίτη, γλυκιά μου Μελίτη σε ευχαριστώ που έχεις το θάρρος να θέσεις τόσο ξεκάθαρα την άποψή σου.
Έτσι ακριβώς (και χειρότερα) είναι τα πράγματα και απλά επιλέγουμε να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε και να μη μιλάμε για αυτά!
Και όχι.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ!
Αλλά δε θέλουμε να είμαστε ούτε προδότες ούτε θύματα!
Να έχεις ένα υπέροχο "Χειρόγραφο" Σαββατοκύριακο (όπως άλλωστε θα έχω κι εγω! ; ))))

zoyzoy είπε...

Μου θυμίζετε το ανέκδοτο που λέει:
"Εγώ δεν είμαι ρατσιστής αυτός είναι Αλβανός"
Το θέμα δεν είναι ο ρατσισμός αλλά η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Ναι να μπουν άν έχει δουλειά για όλους,τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν δουλειές για τον Ελληνα πως θα βρει ο μετανάστης??
Είναι τραγικό να ζουν μεσ'την εξαθλίωση και τη μιζέρια άνθρωποι είναι κι αυτοί και έχουν ανάγκες και όνειρα!Στον τόπο μας χάνουν την αξιοπρέπεια τους.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

Καημέ μου απο αυτά τα σημεία πρέπει να έχεις και διαβατήριο για να περάσεις.
Δεν είσαι ρατσιστής. Την αλήθεια λες.

Γ.Π. είπε...

@zoyzoy, καλημέρα ζουζού μου! Και να τανε μόνο οι Αλβανοί...! Εδώ μαζέψαμε όλες τις φυλές του Ισραήλ(...τώρα τυχαία είναι η έκφραση...;)
Όσο για την αξιοπρέπεια, νομίζω ότι (ειδικά και μετά τις χθεσινές και προχθεσινές κατευθυνόμενες δήθεν διαμαρτυρίες μουσουλμάνων) νομίζω ότι ο τόπος μας χάνει τον αξιοπρεπεία του!

Γ.Π. είπε...

@πράσινη κλωστή δεμένη, καλημέρα κλωστούλα μου! Δεν ξέρω, ελπίζω να μην είμαι ρατσιστής. Σίγουρα όμως δεν θέλω με τον φόβο αυτής της "ταμπέλας" να γίνω χαζός και να απεμπολίσω τα δικά μου ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη των διαφόρων επιτήδειων και εχθρών της χώρας μου!