Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Για όσους νοιάζονται

Υπάρχει πραγματικά ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε. Να ασχοληθούμε και με ανθρώπους που χρειάζονται τη βοηθειά μας. Ή που μπορεί να μην την έχουν ανάγκη αλλά η ζωή τους θα γίνονταν πιο εύκολη αν είχαν τη συμπαράσταση και τον σεβασμό μας.
Έπεσα πάνω σε μια ιδέα. Που μπορεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης αισθητά πιο εύκολη. Μια ιδέα που ως σύλληψη είναι απλή, που δεν κοστίζει πολύ αλλά που γνωρίζει τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι για να κάνουν πράγματα που σε εμάς φαίνονται αυτονόητα. (ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες αλλά στόχος μου εδώ δεν είναι η διαφήμιση αλλά η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση)

Μια συσκευή που θα βγάζει αυτοκόλλητες ταμπέλες με σήμανση στην γραφή Braille για να κολλάς πάνω στα αντικείμενα που χρειάζεσαι.
Τόσο απλό, όπως ένα αντίστοιχο μαραφέτι (που έχει ακόμα ο πατέρας μου) και το πατάς και τυπώνει πάνω σε σκληρή πλαστική ταινία τα γράμματα (και το βάζαμε στα κουδούνια για τα ονόματα κτλ...)
Και θα μου πεις, τάχα πόση βοήθεια μπορεί να δώσει....


Ας πούμε ότι ανοίγεις το ψυγείο για να πάρεις μια Coca Cola. Κοιτάς, παραμερίζεις τις μπύρες και τις σόδες και πιάνεις το κόκκινο κουτάκι. Απλό έτσι;
Δοκίμασε τώρα να κάνεις το ίδιο με κλειστά μάτια...




Ή έχεις παραγγείλει πιτούλες και έρχεται το παιδί να στις φέρει. Ανοίγεις το πορτοφόλι σου να τον πληρώσεις βρίσκεις (αν είσαι τυχερός και δεν σ' έχει γονατίσει η κρίση) ένα εικοσάευρο και του το δίνεις. Κάνε το ίδιο με κλειστά μάτια αν μπορείς.... (προϋπόθεση, να μην έχεις μόνο ένα μοναχικό εικοσάευρο στο πορτοφόλι).



(αν και ειδικά για το ευρώ υπάρχει κάποια σχετική πρόνοια πάνω στο θέμα)

Ας πούμε ακόμα ότι θέλεις να ακούσεις λίγη μουσική. Πας στο ράφι με τα cd, ρίχνεις μια ματιά, από τους τίτλους ακόμα ξεδιαλέγεις τα αδιάφορα και βρίσκεις αυτό που τελικά θες.
Δοκίμασέ το με κλειστά μάτια (και ειδικά αν δεν έχεις κάποιον extra ψυχαναγκασμό να τα τοποθετείς πάντα με την ίδια σειρά...)...


Να λοιπόν μια εύκολη λύση. Μια λύση που θα μπορούσε να προσφερθεί σε αυτά τα άτομα (που δεν είναι ούτε τόσο λίγα, ούτε τόσο μακρινά) και που θα αποδείκνυε ότι νοιαζόμαστε.



Αλλά βέβαια μπορούμε να δείξουμε οτι νοιαζόμαστε κλείνοντας και εμείς για μια ώρα τα μάτια μας ή φορώντας μαύρα γυαλιά!!!
Αυτό θα ήταν πολύ σικ!

3 σχόλια:

jacki είπε...

Πολύ καλή ιδέα.. Καημέ μου το ίδιο μηχάνημα έχει και ο πατέρας μου.. Και πόσο με εντυπωσίαζε όσο ήμουν μικρή.. Τύπωνα και ξανατύπωνα το όνομά μου.
Καλημέρα.

Γ.Π. είπε...

Καλημέρα καλή μου jacki! Αυτές οι εικόνες από την παιδική μας ηλικία επανέρχονται μερικές φορές τόσο έντονα και νοσταλγικά που απορώ πόσο εντυπωσιασμένοι και μαγεμένοι νιώθαμε τότε!

mahler76 είπε...

όντως καλή ιδέα. Καλή σου μέρα.