Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Back to basics (ή μια μέρα στο σχολείο)

Καμιά φορά πρέπει να γυρίζουμε πίσω.
Στην αρχή της γνώσης
Στο Δημοτικό.
Για μια μέρα στο σχολείο.
Εκεί που μαθαίνουμε να εξηγούμε και να καταλαβαίνουμε τον κόσμο.
Για να δούμε λοιπόν τί λέει για σήμερα το πρόγραμμα;
-Γλώσσα
-Γλώσσα

Και στη γλώσσα θα μάθουμε την ερμηνεία δύο επίκαιρων λέξεων: ελεύθερη συμβίωση!
Για να δούμε...:
ελεύθερος

επίθ ουδ ελεύθερος, ελεύθερη, ελεύθερο [e'lefθeros, e'lefθeri, e'lefθero]
1 που δεν έχει υποστεί καταπίεση
Είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις.
2 που λειτουργεί σε ελεύθερο καθεστώς
ελεύθερη χώρα
3 χωρίς πρόγραμμα
ελεύθερο ωράριο
4 αυτόνομος
ελεύθερος σκοπευτής
ελεύθερο επάγγελμα
5 χωρίς πληρωμή
ελεύθερη είσοδος
αφήνω κπ ελεύθερο
ελευθερώνω
επίθ ελεύθερα [e'lefθera]
χωρίς περιορισμούς, αυτόνομα
κυκλοφορώ ελεύθερα
σκέφτομαι ελεύθερα

συμβίωση η [simvíosi] Ο33 : 1α.η ζωή στο ίδιο σπίτι δύο ή περισσότερων ατόμων, που συνήθ. συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς: H ~ των γονιών με τα ενήλικα παιδιά είναι συχνά δύσκολη, συγκατοίκηση. H αρμονική ~ του ζευγαριού. β. συνύπαρξη σε μια οργανωμένη κοινότητα: H ~ στις σύγχρονες πόλεις έχει γίνει προβληματική. 2. (βιολ.) συνύπαρξη δύο διαφορετικών ειδών, κατά την οποία ωφελούνται αμοιβαία.

Και το ερώτημα για το σκέφτομαι και γράφω: Ελεύθερη συμβίωση, μήπως είναι έννοιες αλληλοαναιρούμενες; Μήπως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε κάτι πιο light από το γάμο δημιουργήσαμε κάτι από τη φύση του ασταθές και ...αστείο;

Μετά τί εχουμε;

-Μαθηματικά


Σήμερα λοιπόν στα μαθηματικά θα μιλήσουμε για τον κύκλο.
Κύκλος: (ορισμός) η επίπεδη κλειστή γραμμή που αποτελείται από σημεία ευρισκόμενα σε ίση απόσταση από το ίδιο σημείο το οποίο ονομάζεται κέντρο. Σημειώστε ότι μαθηματικά το κέντρο δεν (!) ανήκει στον κύκλο! Δηλαδή για να γίνω λίγο πιο σαφής: όλα τα σημεία του κύκλου ανήκουν στην ίδια ομάδα (στο ίδιο σύνολο- ή έχουν την κοινή ιδιότητα πιο σωστά) μόνο και μόνο επειδή διατηρούν την ίδια σχέση με ένα άλλο σημείο Το οποίο είναι απολύτως ξένο ως προς αυτά.
Κατ' επέκταση λοιπόν, η ύπαρξη ενός εξίσου "ξένου" προς εμάς είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να δημιουργηθεί για όλους εμάς (τους με χίλιους άλλους τρόπους διαφορετικούς) ένας άρρηκτος δεσμός, κάτι που θα μας περικλείει και ταυτόχρονα αν και θα ορίζεται με βάση αυτόν τον "ξένο" θα τον αποκλείει από την ομάδα μας! Σκεφτείτε!
Ανήκουμε στον ίδιο κύκλο ακόμα και με κάποιον που (με απόλυτα μαθηματική διατύπωση) βρίσκεται "εκδιαμέτρου αντίθετα" από εμάς απλά και μόνο από την ύπαρξη ενός εξίσου διαφορετικού, εξίσου "ξένου" ανάμεσά μας.
Αλλά και από την άλλη οπτική, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έρθουμε αρκετά κοντά με τα υπόλοιπα μέλη του κύκλου αν πρώτα δεν μειώσουμε την απόσταση από το κέντρο. Αν δηλαδή δεν πλησιάσουμε πρώτα τον "ξένο" δε θα καταφέρουμε ποτέ να πλησιάσουμε τους όμοιούς μας!
Και όπως θα ξέρετε (σε ευκλείδειο και άρα ανθρώπινο και φυσικό επίπεδο) η γεωμετρία δεν κάνει λάθος...

Αλλά ας δούμε τί θα ακολουθήσει γλώσσα και μαθηματικά...
Μα, ναι ... Γεωγραφία!
Σήμερα θα μάθουμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες...(παρένθεση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά Ενωμένη Ευρώπη... τέλοσπάντων...)
Λοιπόν:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) – συχνά αναφερόμενες ως «Ηνωμένες Πολιτείες» ή απλά «Αμερική» – είναι μια ομοσπονδιακή δημοκρατία 50 πολιτειών που βρίσκεται στο κέντρο της Βόρειας Αμερικής.
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 304.500.000 (3η στον κόσμο).
Οι περισσότεροι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών κατάγονται από Ευρωπαίους μετανάστες. Οι περισσότεροι κατάγονται από τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία. Άλλες Ευρωπαϊκές εθνότητες όπως οι Έλληνες δεν έχουν αφομοιωθεί, τόσο πολύ με τους Αγγλοσάξωνες, τους Λατίνους, τους Κέλτες και τους Ανατολικοευρωπαίους και κρατάνε ζωντανές κοινότητες. Υπάρχει και μεγάλο ποσοστό μεταναστών της πρώτης γενιάς που επιδιώκουν από μόνοι τους να αφομοιωθούν στο γενικό σύνολο του πληθυσμού. Τα πρόσφατα χρόνια πολλοί ισπανόφωνοι μετανάστευσαν από το Μεξικό και άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής, κυρίως στις νοτιοδυτικές πολιτείες, πολλοί από αυτούς παράνομα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατάγεται από Αφρικανούς που μεταφέρθηκαν στην Αμερική ως σκλάβοι. Μια τρίτη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα είναι Ασιάτες που βρίσκονται κυρίως στην Δυτική Ακτή. Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αμερικής, που είναι οι Ινδιάνοι και οι Εσκιμώοι, είναι ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.
Σε έρευνα κατά τα μέσα του 2007, η εφημερίδα USA Today αναφέρει τα έξης ποσοστά θρησκευτικής κατανομής του πληθυσμού των ΗΠΑ: α) Χριστιανικές ομολογίες: Ευαγγελικός Προτεσταντισμός 26%, Παραδοσιακός Προτεσταντισμός 18%, Μαύρος Προτεσταντισμός 7%, Καθολικισμός 24%, Μορμονισμός 2%, Ορθοδοξία 1%, Μάρτυρες του Ιεχωβά 1%, άλλοι Χριστιανοί λιγότερο από 0,5%· β) άλλα θρησκεύματα: Ιουδαίοι 2%, Μουσουλμάνοι 1%, Βουδιστές 1%, Ινδουιστές λιγότερο από 0,5%, άλλες παγκόσμιες θρησκείες λιγότερο από 0.5%, άλλα 1%· γ) μη ανήκοντες σε θρήσκευμα: άθρησκοι 16%, δεν ξέρω/δεν απαντώ 1%.
Κατά το 2004 στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνταν περίπου 336 γλώσσες (ομιλίας ή νοηματικές), από τις οποίες οι 176 είναι ιθαγενείς στην περιοχή. Μετά τα αγγλικά, οι γλώσσες που ομιλούνται περισσότερο είναι τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα κινέζικα.


Και το βασικότερο όλων όμως είναι (ότι αν κλείσετε για λίγο την τηλεόραση θα διαπιστώσετε) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απέχουν 8338 χιλιόμετρα (Αθήνα-Ουάσινγκτον)!
Και όσο και αν ζούμε στο παγκοσμιοποιημένο 2008 όπου όλα είναι πλέον ένα, σαν τσαλαπατημένη ρώγα σταφύλι, η ζωή μας δεν πρόκειται να αλλάξει από τόσο μακρυά. Ξεκολλήστε λίγο από την Αμερική και τον Ομπάμα, βγείτε στο δρόμο, ρίξτε μια ματιά στη γειτονιά σας, δείτε τί μπορείτε να αλλάξετε για να ομορφύνει το μπαλκόνι σας, να καθαρίσει το πεζοδρόμιο σας, να αλλάξει έστω και λίγο προς το καλύτερο η περιοχή σας, μιλήστε με το γείτονά σας, χαμογελάστε με την κυρία που έχει βγάλει βόλτα το μωράκι της ή γυρίστε στο σπίτι και φτιάξτε κάτι ωραίο για τους δικούς σας ανθρώπους, επιβραβεύστε τους και αγαπήστε τους λίγο παραπάνω! Αυτά είναι αρκετά για ένα πρώτο βήμα.
Δε σας λέω να αγνοήσετε την διεθνή-παγκόσμια κοινωνία αλλά πιστεύω στις σωστές αναλογίες.
Μη μπερδεύστε!
Μην αποσυντονίζεστε!
Να διεκδικείτε και να μαθαίνετε.
Αλλα κυρίως να αγαπάτε και να το δείχνετε στους πιο κοντινούς σας και σε εκείνους που το έχουν ανάγκη!
Και να μη βασίζετε τη ζωή σας στους προφήτες. Να τους ακούτε αν θέλετε, κρατήστε τα λόγια τους σα σημείωση αν σας αρέσουν αλλά ζείστε στο παρόν, στο εδώ και το τώρα!!

Υ.γ. και φυσικά η σχολική-πολυσυλλεκτική μέρα δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς μια ώρα...
-Μουσική!!!!


Oi Gomenes - Dimos Moutsis

12 σχόλια:

jacki είπε...

Καημέ μου είσαι πολύ καλός δάσκαλος. Θα πω τη μαά μου αν μου επιτρέπει να σε πάρουμε να μου κάνεις ιδιαίτερα...
Δάσκαλε...

Γ.Π. είπε...

Καλή μου jacki καλημέρα!
Μα εγώ ως μαθητής γύρισα στο σχολείο...
Αν θέλεις μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο θρανίο!
Αν σου επιτρέπει η μαμά σου...

jacki είπε...

Τσουπ και γλύστρησα κρυφά δίπλα σου στο θρανίο. Τι; Ποιος κόλλησε τσίχλα κάτω από το θρανείο.. Μπλιαχ. Μάλλον οι προηγούμενοι. Να σου πω.. είπε τίποτα σημαντικό όσο έλειπα..
-Jacki και καημέ ησυχάστε..
Βρα αμαν τι δάσκαλος είναι αυτός;
-Jacki και καημέ όπως είστε περάστε εξω
:D

Γ.Π. είπε...

Η καλύτερή μας!
Έξω μαθαίνεις πιο πολλά!
Πάμε φιλενάδα και πες του δάσκαλου αύριο να έρθει με τον κηδεμόνα του!

jacki είπε...

:D Πάμε φίλε μου. Σκασίλα μας, θα κάνουμε σκασιαρχείο. Κάνε ησυχία δάσκαλε θέλουμε να ακούσουμε το πουλί.
Χιχιχιχι.
Λες να φέρει τον κηδεμόνα του?

ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΗ... είπε...

Ποοοοοσο δικιο εχεις καημε μου! Οσον αφορα στην ελευθερη (?) συμβιωση, καθημερινα δεν προσπαθουμε να βρουμε αλλοθι στη ζωη μας για να τα κανουμε ολα πιο...light;
Συμφωνω, στα μικρα, απλα και καθημερινα πρεπει να δωσουε βαση... Ας παψουμε να ασχολουμαστε με πραγματα που απεχουν κυριολεκτικα και μεταφορικα χιλιομετρα απο εμας!

Με εβγαλε κι εμενα ο δασκλος απο την ταξη...Τον ενοχλησαν τα ακουστικα που ειχα στα αυτια μου...!

Φιλια πολλα!!!

Γ.Π. είπε...

@πρωτόπλαστη,καλημέρα πρωτόπλαστή μου!
Λοιπόν έτσι όπως μαζευόμαστε σιγά σιγά το πάμε για τάξη "του βουνού"! Έτσι για να θυμηθώ και τα επαναστατικά μου! Αχ, ο δάσκαλος, αυτός ο σαρδανάπαλος!!

ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΗ... είπε...

Σαρδαναπαλος;;; χαχαχαχαχαχα! Χρονια ειχα να ακουσω αυτη τη λεξη! Λες να αρχισουμε και τους "τσακωμους" του τυπου: κοριτσια ιπποτες, αγορια μαυρες κοτες;;;

Γ.Π. είπε...

@πρωτόπλαστη, απίστευτο! Που το θυμήθηκες;;;
Μπα δε νομίζω τσακωμοί! Οι πρώτες αμήχανες αγάπες ήταν αυτές!

amazone είπε...

Θέλω και εγώ κανένα μάθημα από τον κύριο καημό!!!
Υπέροχη ανάρτηση.Με εντυπωσίασε το θέμα με την ελευθερία!!!

Υ.Σ Μαύρες κότες????!!!!
χαχαχαχα πρώτη φορά το ακούω αυτό

Γ.Π. είπε...

@amazone, νομίζω καλύτερα να αφήσεις τον δάσκαλο καημό σύξυλο στο έδρανό του και να έρθεις μαζί μας να φωνάξουμε: hey,teacher!Leave the kids alone!!!!
Καλημέρα amazone!

dreamersfreewill είπε...

Συμφωνώ θα έρθω στην παρέα σας να φωνάξουμε αυτούς τους γεμάτους μυνήματα στίχους.
"We don't need no thought control"
"All and all is just another brick in the wall"..............