Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Δείκτες πολιτισμού (ναι καλοκαιριάτικα!)

Αυτές τις μέρες που ήμουνα εκτός Αθηνών το μόνο ζωντανό που εξέπεμπε η τηλεόραση ήταν ειδήσεις. Και εκεί, εδώ που τα λέμε, δεν είχε και πολλούς ...ζωντανούς!
Μόνο δολοφονίες και Κινέζους!
Και συνδυάζοντάς τα και τα δύο μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο εύκολα και αυτάρεσκα κάνουμε κριτική (δίκαιη συνήθως) για τον πολιτικό και κοινωνικό πολιτισμό τους.
Και έτσι αναρωτήθηκα.
Μπορούμε αντικειμενικά να κρίνουμε και να συγκρίνουμε πολιτισμούς;
Μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα είναι ας πουμε πιο πολιτισμένη πόλη από το Πεκίνο ή την Άγκυρα;
Μπορούμε να πούμε ότι τα Ζωνιανά είναι λιγότερο ή περισσότερο πολιτισμένα από το Άμστερνταμ ή το Σαράγεβο;
Η τεχνοκρατική μου παιδεία επιτάσσει να βρω μεγέθη και τιμές για να συγκρίνω.
Μα θα μου πείτε, υπάρχουν μεγέθη ποσοτικά για τον πολιτισμό;
Εξαρτάται.
Αν πολιτισμός είναι οι όρνιθες και οι βάτραχοι σε κακοσυντηρημένα αρχαία θέατρα όχι.
Αλλά ίσως να μπορούμε συγκρίνουμε κάποια στατιστικά μεγέθη ανά μονάδα πληθυσμού και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.
Ποια είναι όμως τα μεγέθη αυτά;
Θα προσπαθήσω εδώ. από μυαλού, να φτιάξω μια λίστα.
Και χρειάζομαι ανεπιφύλακτα τη βοήθειά σας.
Τις προσθήκες ή τις αντιρρήσεις σας.
Ξεκινάμε.

Το πρώτο είναι κατά τη γνώμη μου ο αριθμός των αστέγων και ζητιάνων.
Ο αριθμός των ναρκομανών που χάνουν τη ζωή τους.
Ο αριθμός των κλοπών και καταστροφών ιδιωτικής περιουσίας.
Η καταστροφή και ασέλγεια σε δημόσια κτήρια και κυρίως σε αγάλματα, πολιτιστικούς χώρους και ναούς.

Ο αριθμός των πολιτών που χάνουν την πρώτη κατοικία τους λόγω χρεών.
Ο αριθμός των πολιτών που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας
Ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
Ο αριθμός των αναλφάβητων και των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο.

Ο αριθμός των δωρητών οργάνων.
Ο αριθμός των αιμοδοτών.
Ο αριθμός των εκτρώσεων.
Ο αριθμός των εθελοντικών, οικολογικών και πολιτιστικών οργανώσεων (που δεν είναι βιτρίνες για ξέπλυμα "μαύρων" επιχορηγήσεων)

Το ποσοστό των ανέργων και ημιαπασχολούμενων.
Το ποσοστό των απολυθέντων ανά έτος.
Η παιδική εργασία.
Το πλήθος και η σοβαρότητα των εργατικών ατυχημάτων.

Το πλήθος και η σοβαρότητα των οδικών ατυχημάτων.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Θα ήθελα να συμπληρώσετε τη λίστα με επιπλέον δείκτες που σίγουρα ξεχνάω.
Δεν τολμάω να ψάξω και να βρω τις τιμές αυτών των δεικτών. Τρέμω και μόνο στην ιδέα.

Υ.Γ (αιρετικό υστερόγραφο)
1. Ο Γεωργιανός που δολοφόνησε (καθ΄ομολογία του) τον Σεργιανόπουλο γιατί δεν προστατεύτηκε και είδαμε το πρόσωπό του φάτσα φόρα στην τηλεόραση;
2. Πόσο εκμεταλλεύτηκαν τα κανάλια τον Αυστραλό πατέρα και πόσες φορές είδαμε να κλαίει στην τηλεόραση; Πόσες ενοχές πρέπει πια να γεμίσουμε; Δεν το σκοτώσαμε εμείς το αδικοχαμένο παλικάρι!! Επίσης δεν είναι ο πρώτος (ούτε ο τελευταίος) που δίνει τα όργανα για μεταμόσχευση! Λυπόμαστε βαθιά, τον συμπονάμε και τον θαυμάζουμε για τη στάση του αλλά δεν αντέχουμε άλλο!
3. ω, ωω Μύκονο και Σαντορίνη.... Σικάγο γίναμε! Μπράβο Άρη, ωραία διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό!
4. Αφού τις φωτιές στα νησιά μας τις βάζουν οι Τούρκοι, γιατί δεν βγήκε κάποιος να πει ότι τις πρόσφατες φωτιές στην Τουρκία τις βάζουμε εμείς;
5. Quiz: πόσοι σκοτώθηκαν στο Πέραμα, τί άλλαξε από τότε και ποιοι τιμωρήθηκαν;
6. Extra Quiz: τί απέγινε με εκείνους του Γάλλους αγνοούμενους από το Sea Diamond; Βρέθηκαν, που τάχα είχαν φύγει για Γαλλία ή αποζημιώθηκε η οικογένειά τους;;;; Και μήπως ξέρετε τί θα γίνει με το Sea Diamond;
7. Γιατί ακούω ότι όποιος κατεβαίνει Χανιά με το καινούργιο Έλυρος γυρίζει με το 30something Λατώ;

Ούφ! Τα πα και ξεθύμανα!

14 σχόλια:

seisaxtheia είπε...

Καποιο διασημο τζινιους είπε πως δεν υπαρχουν ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοι-το ονομα του μου διαφευγει τώρα αλλά ειμαι σιγουρη πως η ίδια άποψη υπάρχει στους Πλατωνικούς διαλόγους(ο μπαγάσας ο Σωκρατης τους τρώει όλους λάχανο!)Φυσικά και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δυο πολιτσμούς,δύο χώρες,δύο έθνη,δύο πόλεις..απλά γιατί προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες ωστε να εξυπηρετουν τους κοινωνούς τους..Εσυ καημέ αναφέρεσαι στην κοινωνική προνοια που έχει ένα οργανωμένο κράτος και αυτό έιναι τελέιως διαφορετικο.Εγώ θα σοου έδειχνα και άλλους δείκτες --τον αριθμό των συγγραμάτων,των ποιητικών συλλογών,των συγγραφέων,των φιλοσοφων,των αξιόλογων μουσικών,των ικανών παγκοσμίας φυσεως πολιτικών,που αναδεικνύει κάθε χωρα.Σημασία βεβαια έχει ο απλός κόσμος αλλα αν το τρέξουμε με την δική σου λογική το θεμα καημέ,, γίνεται φανερό πως η Αμερική έχει και γαμώ τους πολίτισμους εφ'όσον διαθέτει από τα καλυτερα βιοτικά επιπεδα.Ε τωρα αμα το πεις αυτο σε κανεναν θα σου κάνουν κρατηση για Δαφνι με δώρο το πουκαμισάκι..Μην τρελαθουμε!Ισως ένας πολιτισμικός δεικτης(σαν την φαινολοφθαλείνη ένα πράγμα)είναι η παράδοση..και πάλι δεν μπορεις να την κρίνεις οταν εξυπηρετει τον σκοπο της΄,πόσο μάλλον να την συγκρίνεις με κάτι άλλο..Κουραστικο και εθιστικό το θέμα που έθιξες..Μηπως τελικά να σου κανουμε δωράκι μια ηλεκτρονική ζυγαρια??Περισσοτερα απότελέσματα θα δώσει..

Γ.Π. είπε...

@σεισάχθεια, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος καλή μου σεισάχθεια αν νομίζεις ότι σε αυτούς τους δείκτες η Αμερική τα πηγαίνει καλά! Μπορεί να είναι και από τις χειρότερες...Μην ξεγελιέσαι από αυτά που βλέπεις και ακούς από τις ταινίες και το sex n the city.Για κάθε ουρανοξύστη αντιστοιχεί μια παραγκούπολη, για κάθε ραπ τραγουδιστή ένα γκέτο και για κάθε δικηγόρο ένας (ή και πολύ περισσότεροι) θάνατος ναρκωμανή στο δρόμο.
Όσο για τους δείκτες που προτίνεις ασφαλώς και είναι σωστοί αν και αυτό που προσπαθώ να πω εδώ είναι να κάνουμε το διαχωρισμό και να καταλάβουμε ότι το πολιτισμικό επίπεδο μιας χώρας δεν εκφράζεται από το πολιτιστικό της γίγνεσθαι.
Όσο για το δωράκι που θέλεις να μου κάνεις, την ηλεκτρονική ζυγαριά, θα είναι σίγουρο εισητήριο για το Δαφνί μετά τις τόσες κρεπάλες που συνοδεύουν (και) τις φετινές διακοπές μου...

jacki είπε...

Αχ βρε πουλάκι μου ακόμα και τις διακοπές σου μαυρίσανε με τις ειδήσεις. Τι κακό κι αυτό. Όσο για τους προβληματισμούς σου στο Υ.Γ. τους θεωρώ πολύ σωστούς.
Καλημέρα σου!!!

Υ.Γ. Χρωματάκι πήραμε;

One Happy Dot είπε...

Καλέ!!! Δεν σου είπα να φύγεις γρήγορα πρίν χάσεις το mood "ααααα διακοπές"? Κι εσυ αντί γι'αυτό διάλεξες και "σκληρό" θέμα εν τω μέσω επερχόμενου καύσωνος!!! Θα επαναστατήσωωωωωωωω!!!
Μην ξεχνάς όλους εμάς τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που ζούμε υπο το βάρος όλων αυτών των δεικτών και το οποίο μπορεί να μην επηρεάζει τη ζωή μας άμεσα αλλά...σίγουρα θα θέλαμε να πηγαίνει κάτι λίγο καλύτερα, να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και λιγότερο φοβισμένοι...νοικάρηδες μιας ζωής που δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσει να μας πετάξει στο δρόμο!
Καλημέρες 36C βαθμών με την ελπίδα ότι ήρθες για να φύγεις!!! Φιλί!

Γ.Π. είπε...

@jacki, καλημέρα! Λίγο χρωματάκι πήραμε (ελπίζω να μην είναι επειδή μαυρίζω από το κακό μου με τα παράλογα) και έχει και συνέχεια...
Εννοείται χωρίς ειδήσεις!!
Από αύριο έχει μόνο Ολυμπιακούς! Θα γυρίζω το κεφάλι ακόμα και στα περίπτερα για να μη δω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων...

Γ.Π. είπε...

@one happy dot, αχ δε σε άκουσα και την πάτησα! Και εννοείται πως αύριο θα φύγω ξανά! Και μάλιστα για Χανιά (γιαυτό και η γκρίνια για το Λατώ!). Άσχετο λες το Λατώ να έχει ασύρματο δίκτυο;;;;; (καλό,ε;)
Το ότι θα διάλεγα "βαρύ" θέμα έπρεπε να το περιμένεις (ανάποδος άνθρωπος δεν είμαι;)
Θα επανορθώσω όμως με το επόμενο (ολυμπιακού ύφους) θεματάκι που το ψήνω από χθες.
Φιλί "φευγαλέο" και "πεταχτό" και υπόσχεση για πιο εύθυμη επιστροφή νεξτ τάιμ!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ , ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΜΕ ΑΙΤΙΑ ! Και υπάρχουν πάμπολες αιτίες για να επαναστατήσει κάποιος σήμερα ! Αλλά βλέπεις και το παραμικρό ,όχι απλά το αμφισβητούνε , ΟΙ ΚΩΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ , αλλά και το σνομπάρουν και το χλευάζουν και ξέρουν μόνο να αράζουν ! ΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ , ΚΙ ΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΕΙΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ - ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !

Γ.Π. είπε...

@σκόρπιες σκέψεις, καλωσήρθες.
Θα ήθελα να ζητήσω η "επανάστασή" μας να γίνει με το ίδιο και περισσότερο πάθος αλλά με περισσότερη ευπρέπεια.
Για να μη χάνουμε τον άνθρωπο μέσα μας. Για πολιτισμό μιλάμε. Ανθρωπισμό και πολιτισμό.
Δηλαδή με λίγα λόγια... σκόρπιες σκέψεις...συγκεντρώσου!!!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΛΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ! ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ - ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ! ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΤΕΛΗ (ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ)ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ? Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΜΗ ! ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΔΟΥΛΑ ΜΕΣΑ , ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ=ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ! ΜΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ! ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ, ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΕΥΧΗ,ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ ! ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ! ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ !

Γ.Π. είπε...

@σκόρπιες σκέψεις, λυπάμαι που το βλέπεις έτσι.
Επανάσταση δεν είναι οι βωμολοχίες και τα κούφια λόγια.
Επανάσταση δεν είναι οι χαρακτηρισμοί.
Ο πολιτισμός δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε ομάδες ελεεινών και "πεφωτισμένων".
Η ευπρέπεια δεν είναι ποτέ ευτελής.
Λυπάμαι που διαφωνούμε.Ψέματα.
Λυπάμαι που δεν υπάρχει το πεδίο και η διάθεση να συμφωνήσουμε.
Παραδέξου μια αλλαγή που κατάφερες να επιφέρεις στον εαυτό σου. Κάτι στο οποίο συνειδητά και αντίθετα από τη βόλεψή σου άλλαξες στην καθημερινότητά σου. Κάτι το οποίο έχασες υπέρ του κοινού καλού. Και τότε ίσως έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να ευαγγελίζεσαι την επανάσταση (έναντι των άλλων).
Και εαν δε θες να το δεις έτσι φοβάμαι ότι είναι μάταιο να επανέρθεις. Εγώ όμως θα ήθελα να επανέρθεις και να ρίξεις μια ματιά στην επόμενη ανάρτηση για να δεις πως η ευπρέπεια και ο ανθρωπισμός έκαναν μια από τις πιο σημαντικές επαναστατικές πράξεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες τουη Χίτλερ.
Σε ευχαριστώ για τη διαφωνία σου. Με βοηθάς πολύ στον αυτοπροσδιορισμό μου

iremi.dynami είπε...

Έχει μπερδευτεί ο υλικός πολιτισμός με τον πνευματικό πολιτισμό, νομίζω. Ο πρώτος έχει αμεσότερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, αλλά μακροπρόθεσμα ο δεύτερος καθορίζει τόσο τον πρώτο όσο και πολλά άλλα πράγματα.
Όσο για τους δείκτες, υλικού ή πνευματικού πολιτισμού, είναι λίγο δύσκολο να το θέσεις και να τους ορίσεις, γιατί ακριβώς υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλομορφία, την οποία θα έπρεπε να λάβει κανείς υπόψη.
Αλλά κάποια πράγματα, έστω σε κάποιο επίπεδο, γίνονται αντιληπτά από όλους.

Helena είπε...

Πολύ ωραίο blog!!!! Kυριαρχεί το μπλέ το αγαπημενο μου χρώμα!!! Τι άλλο θα δούμε πια ????? Έλεος ! ! !

Γ.Π. είπε...

@iremi.dynami καλωσόρισες! Νομίζω ότι σε χρειαζόμαστε απόλυτα και ως ήρεμη και ως δύναμη!
Έχεις δίκιο για τη διάκριση μεταξύ του πνευματικού και του υλικού πολιτισμού. Όμως εδώ αναφέρομαι σε αυτό που ορίζω ως κοινωνικό πολιτισμό. Το πόσο δηλαδή πιο ανθρώπινη είναι η ζωή για μας και τους συνανθρώπους μας στα διάφορα σημεία του πλανήτη και στις διάφορες χρονικές στιγμές. Και ισχυρίζομαι ότι αυτό μετράται ακόμα και ποσοτικά με τη βοήθεια των κατάλληλων δεικτών...

Γ.Π. είπε...

@helena, καλησπέρα και καλωσόρισες στο μπλογκάκι μου! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχουν σημασία ειδικά όταν λέγονται από τόσο (ιδιαιτέρως) καλαίσθητους συνbloggers όπως εσύ! Θα τα λέμε συχνά!