Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Ρεπορτάζ Γιουροβίζιον στο Star θα κάνει ο Στ. Κούλογλου

Φυσικά και όχι! Αλλά νομίζω θα είχε πλάκα!
Πάντως κουράστηκα. Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη θέση τους κάθε χρόνο και προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους κάτω από την παγερή σκιά της ανεργίας. Αλλά για τον κύριο "12 χρόνια ΕΡΤ" που πολύ αμφιβάλλω αν στα 12 αυτά χρόνια έχεις δει πάνω από δέκα εκπομπές του και αποκλείω να θυμάσαι πάνω από 5 έχει γίνει "χοντρό" ζήτημα. Μέχρι και petition blog ανοίχτηκαν για χάρη του. Μπορεί και να έχεις ήδη υπογράψει.

Αλλά για σκέψου τη γειτονιά σου...
Πόσοι νέοι είναι γύρω σου άνεργοι; Πόσοι δούλεψαν με καθεστώς υποτελούς και δεν τους ανανέωσαν τη σύμβαση; Πόσες είναι οι άνεργες μητέρες;
Για αυτούς όμως δε μας νοιάζει. Για αυτούς είναι μιζέρια και κακομοιριά να μιλάμε.

Για να μην κάνω τον κόπο να αναφέρω και πόσοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε δουλειές που δεν τους ταιριάζουν. Αυτοί δεν έχουν λόγο να μιλάνε,ε! Αυτοί είναι προνομιούχοι. Πρέπει μόνο να διαγράψουν τα όνειρα που κάνανε όλα τα χρόνια των σπουδών τους. Να αλλάξουν την εικόνα που μεθοδικά προσπάθησαν να χτίσουν για το μέλλον τους. Να σωπάσουν τη φωνή που τους λέει να ξαναβγούν στην ανασφάλεια για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, αρκεί που πληρώνονται τόσο ώστε να καλύπτουν τις υποχρεώσεις που τους κάναν να δημιουργήσουν!

Σε αυτούς (που τελευταία τους νιώθω όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου) αφιερώνω το επόμενο:

Για το Μαδράς τη Σιγκαπούρ τ' Αλγέρι και το Σφαξ
θ' αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία,
κι εγώ σκυφτός σ' ένα γραφείο με χάρτες ναυτικούς,
θα κάνω αθροίσεις σε χοντρά λογιστικά βιβλία.

Θα πάψω πια για μακρινά ταξίδια να μιλώ,

οι φίλοι θα νομίζουνε πως τα 'χω πια ξεχάσει,
κι η μάνα μου χαρούμενη θα λέει σ' όποιον ρωτά:
"Ήταν μια λόξα νεανική, μα τώρα έχει περάσει"

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε συμφωνώ. Θεωρώ πως με το να υποστηρίζουμε κάποιον που φωνάζει ότι αδικήθηκε (εφόσον το πιστεύουμε) δε σημαίνει αυτόματα ότι ακυρώνουμε ή γυρνάμε πλάτη σε όλους τους υπόλοιπους που υπομένουν ένα άνισο εργασιακό καθεστώς. Τονίζονται περισσότερο αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια, ακόμα και για παραδειγματισμό αν θέλεις, εφόσον ο πας αδύναμος δεν έχει τη φωνή (!)

Γ.Π. είπε...

@αγγλιντάλ, καλημέρα!
Έχεις κάποιο δίκιο.
Η ένστασή μου δεν έχει να κάνει καθόλου με τον απλό κόσμο. Βρίσκω υγιές και φυσικό το ότι στην πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε, ακόμα και με τέτοια αφορμή ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα αντίδρασης και αποδοκιμασίας.
Αυτό που με ενόχλησε ήταν η υπερανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος την οποία δεν ακολούθησε η επέκταση και γενικευσή του ώστε να εκφράσει αυτά που νιώθω και έχω γράψει στο πόστ. Και βέβαια που ο ίδιος ο κ. Κούλογλου το βρήκε σαν μια ευκαιρία προβολής ενώ θα κέρδιζε πολύ περισσότερη συμπάθεια (ακόμα και από κάτι αντιδραστικούς σαν εμένα) αν έθιγε το θέμα σε γενικότερο πλαίσιο.

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2008/05/blog-post_9214.html

Αν αυτά που θα διαβάσετε είναι αληθινά, τότε το troktiko λέει ότι καλά έκαναν και έδιωξαν τον Κούλογλου(για όποιους λόγους) από την ΕΡΤ. Άλλωστε το 4% για να το πληρώνουμε 500.000 ευρώ τον χρόνο δεν είναι λίγο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΤΕ Ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ...

"Ας πάμε, λοιπόν, τρεις δεκαετίες πίσω, το 1977 την εποχή που ο κ. Κούλογλου ήταν φοιτητής της Φαρμακευτικής και μέλος του ΕΚΚΕ, για να δούμε πως κατέθετε οικειοθελώς πληροφορίες στην Ασφάλεια και τις δικαστικές αρχές, για τη δράση αναρχικών στα Εξάρχεια. Για κακή τύχη του η «εθελοντική» αυτή προσφορά, έχει καταγραφεί σε κρατικά έγγραφα όπως η δικογραφία τεσσάρων φοιτητών οι οποίοι κατέληξαν στην φυλακή, κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα. Σήμερα οι ίδιοι, φτασμένοι επαγγελματίες, -άλλοι εκδότες, άλλοι πολιτευτές και επιστήμονες, ή απασχολούμενοι στον χώρο του Τύπου-, και γενικώς καθ όλα ευυπόληπτοι και πολιτικά ενεργοί πολίτες, θυμούνται εκείνες τις ημέρες και το ρόλο του Στέλιου Κούλογλου στην υπόθεσή τους.


Τα γεγονότα

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1977 στην οδό Βαλτετσίου 37, και κατά τις 9,30 με 10 το βράδυ ομάδα 30 περίπου αναρχικών, επιτίθεται με πέτρες και βόμβες μολότωφ στα γραφεία της Αντιιμπεριαλιστικής-Αντιφασιστικής-Σπουδαστικής-Παράταξης-Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ) που πρόσκειτο στο ΕΚΚΕ.
Ο λόγος της επίθεσης όπως λένε σήμερα ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, ήταν ότι αφ ενός θεωρούσαν τους αριστεριστές ως «κρατικά» υποκινούμενους και αφ’ ετέρου υπήρχαν πολιτικά κίνητρα που είχαν να κάνουν με μία εκδήλωση που προετοίμαζαν οι αριστεριστές για τον Μάο Τσε Τούνγκ, γεγονός που για τους αναρχικούς αποτελούσε «κόκκινο πανί».


Την ώρα της επίθεσης ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δήλωνε τότε υπεύθυνος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, παρέα με άλλα άτομα κατευθυνόταν προς τα γραφεία της.

Στην οδό Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας η παρέα των αριστεριστών έρχεται αντιμέτωπη με μία αντίπαλη ομάδα αναρχικών. Μόλις τους βλέπουν, οι αναρχικοί τους αναγνωρίζουν και ορμάνε για να τους χτυπήσουν. Ο Κούλογλου προλαβαίνει και το βάζει στα πόδια, ενώ οι σύντροφοί του Ν. Σαρίκας και Ν. Καραβαζάκης μένουν πίσω και δέχονται τον κύριο όγκο της επίθεσης. Καταφεύγουν όλοι μαζί στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ, καθ οδόν όμως δέχονται κι άλλες επιθέσεις με γιαούρτια και πέτρες…
Μετά τα επεισόδια η αστυνομία με μία επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας συλλαμβάνει πολλούς αναρχικούς και άλλους υπόπτους για την επίθεση. Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας. Τα θύματα καταθέτουν μήνυση και δηλώνουν ότι επιθυμούν την τιμωρία όσων συμμετείχαν στα επεισόδια. Όλοι οι συλληφθέντες όμως αρνούνται την ενοχή τους.

Αυτά συνέβησαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1977.

Μάρτυρες κατηγορίας ή χαφιέδες;

Αντίθετα με το ήθος και την πρακτική της τότε Αριστεράς, η οποία απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε συνεργασία με την αστυνομία και τις διωκτικές ή δικαστικές αρχές, ο εικοσιτετράχρονος Στέλιος Κούλογλου προσφέρεται... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

...να αναγνωρίσει τους ενόχους αν του δείξουν τους υπόπτους ή φωτογραφίες αναρχικών. Στην κατάθεσή του δίνει όλες τις λεπτομέρειας εκείνης της βραδιάς, μιλάει για επιθέσεις με βόμβες μολότωφ που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κλπ κλπ

Όμως αυτό δεν αρκούσε στον νεαρό Σ. Κούλογλου, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε ήδη εκδηλώσει τον εμπαθή, όπως λέγεται, και μνησίκακο χαρακτήρα του.

Επανέρχεται στην Ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα με μία συμπληρωματική κατάθεση, η οποία αποτελεί μνημείο προπέτειας και –σύμφωνα με το ήθος και την πρακτική της επαναστατικής αριστεράς- χαφιεδισμού.

Ενώ ο Κούλογλου ερωτάται από τους ασφαλίτες τι έχει να καταθέσει για τα επεισόδια της 13ης Σεπτεμβρίου 1977 στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ και τον ξυλοδαρμό στην οδό Στουρνάρη, αυτός παραδέχεται ότι ΔΕΝ αναγνωρίζει ως δράστη της επίθεσης τον εικοσάχρονο φοιτητή ΧΓ, που έχει συλληφθεί ως ύποπτος. Αρχίζει όμως να καταθέτει οικειοθελώς πληροφορίες για την συμμετοχή του φοιτητή ΧΓ σε …ΑΛΛΑ, ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ επεισόδια σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ σημείο του κέντρου των Αθηνών!!! Όπως λέει, ο φοιτητής κρατούσε πέτρες και ξύλα και είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές κλπ κλπ.

Διευκρινίζουμε ότι ο Κούλογλου δεν κατέθεσε γι αυτά που τον ρώτησε η Ασφάλεια, όπως ίσως να έπραττε ένας συνήθης μάρτυρας, δηλ. σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της οργάνωσης, ή για την επίθεση εναντίον των φίλων του. Για όλα αυτά δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ύποπτο ως δράστη. Καταγγέλλει όμως τον φοιτητή ΧΓ για άλλες αξιόποινες και κακουργηματικές πράξεις που είχαν διαπραχθεί μία ημέρα νωρίτερα στο Πολυτεχνείο!.
Υπογραμμίζεται ότι ο φοιτητής παρά την σκληρή μεταχείριση που του επιφύλαξαν στα κελιά της Ασφάλειας, εξακολουθούσε να αρνείται πεισματικά την συμμετοχή του σε παράνομες ενέργειες.

Ο Σ. Κούλογλου όμως δεν αρκείται στο ότι με την κατάθεσή του ο φοιτητής μπορεί να βρεθεί για πολλά χρόνια στην φυλακή, αλλά προσπαθεί να του κολλήσει και την ρετσινιά του …χαφιέ, ώστε να τον απομονώσει πολιτικά και από την ευρύτερη Αριστερά. Καταγγέλλει λοιπόν στην Ασφάλεια ότι ο δύστυχος φοιτητής είναι συνεργάτης της …Ασφάλειας και χαφιές των διωκτικών μηχανισμών, γιατί τον είδε λέει πριν τα επεισόδια «να συνομιλεί σε φιλικό τόνο» με τον οδηγό ενός …περιπολικού.

Τελικά ο εισαγγελέας απαγγέλλει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρεις φοιτητές: τον ΑΠ 22 ετών, τον ΜΠ 20 ετών, τον ΧΓ 21 ετών, και τον ΓΛ 22 ετών. Οι φοιτητές εγκλείστηκαν στην φυλακή μέχρι την δίκη τους και «ξέμπλεξαν» από αυτή την ιστορία μετά από πολλά χρόνια.

Σήμερα, οι πρωταγωνιστές αυτής της δικαστικής περιπέτειας περιγράφουν με πολύ μελανά χρώματα όσα συνέβησαν τότε: μιλάνε για «χαφιέδες και καταδότες», μιλάνε για «άσσους της παραπληροφόρησης», «προνομιακούς γνώστες της γραμματικής των εντυπώσεων» και «αδίστακτους καριερίστες».

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2353

Γ.Π. είπε...

@ανώνυμος, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου...
Δεν μπορώ να επικυρώσω τα στοιχεία που παρουσιάζεις οφείλω όμως να πω ότι θεωρώ το ρεσάλτο αρκετά αξιόπιστη πηγή.
Και σε ευχαριστώ για την επιπλέον διάσταση που δίνεις στο θέμα.
Όσο για τον Κούλογλου χωρίς να ξέρω όλα αυτά κάτι μου την δίνει στη φάτσα του ρε παιδί μου.
Φάτσα που κάτι κρύβει, μια ειρωνία, ένα ψέμα...