Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Βαθειά ανθρώπινος αν και πολιτικός

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να αναδημοσιεύσω χωρίς σχόλια μια είδηση που διαβάζοντας τη μου προκάλεσε βαθεία συγκίνηση και έναν καημό (!). Γιατί να μην υπάρχουν και στην ενεργή πολιτική σκηνή και να μη λειτουργούν με τέτοια κριτήρια άνθρωποι σαν τον Κάρολο Παπούλια;

Αναδημοσιεύω από Cosmo.gr:

Συγκίνησε την Κρήτη το χειροφίλημα του Κ. Παπούλια
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στην κοινωνία του Ηρακλείου η κίνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να υποκλιθεί ως τζέντλεμαν και να προχωρήσει σε χειροφίλημα στην 29χρονη ερευνήτρια του ΙΤΕ, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, η οποία είναι τυφλή.

Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου, επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη (14/5) το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όπου κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί για το πώς οι τυφλοί μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όλες τις πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι που δεν έχουν όραση μπορούν να παρακολουθούν τον υπολογιστή δια της αφής του μετέφερε η εκ γενετής τυφλή Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου.

Με εμφανή τη συγκίνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε την ερευνήτρια και στη συνέχεια της έπιασε το χέρι και το φίλησε.

«Δεν το περίμενα. Πέρα από το τυπικό και το σεβασμό που προσδίδει η κίνηση του αυτή, για μένα είχε και συμβολικό χαρακτήρα, άγγιξε την αμεσότητα που με διέπει. Ήταν σαν να με κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια. Η κίνησή του σημαίνει ότι σέβεται αυτό το χέρι που στην ουσία για μένα είναι τα μάτια μου» δήλωσε η 29χρονη στην εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ συμπληρώνει ότι η κ. Γκέρτσου παρουσίασε στον Κάρολο Παπούλια έναν πλήρως προσβάσιμο σταθμό εργασίας για άτομα με τύφλωση, που αποτελείται από έναν απλό Η/Υ στον οποίο έχουν προσαρτηθεί ειδικά προγράμματα, όπως αναγνώστες οθόνης, διάφοροι οδηγοί προγραμμάτων και περιφερειακά μηχανήματα.

Η ερευνήτρια προσθέτει ότι ο κ. Παπούλιας «άκουγε προσεκτικά και άγγιξε την οθόνη αφής για να καταλάβει πως αναπαρίσταται η πληροφορία και επιτυγχάνεται η πρόσβαση. Γενικά, έδειξε σεβασμό και κατανόηση».

«Έχω δει πολλούς πολιτικούς στη ζωή μου αλλά όχι τέτοια ανταπόκριση. Πρόκειται για έναν σοφό άνθρωπο που δικαίως βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται. Επίσης, φάνηκε να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του» είπε.

Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου είναι πειραματικός ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ της ιατρικής σχολής.

Λουκάς Βελιδάκη

2 σχόλια:

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Παντα τον συμπαθουσα τον Παπουλια αλλα μετα απο αυτο το γεγονος τον συμπαθω ακομη περισσοτερο. Γενικα πιστευω οτι ειναι πολυ αγαπητος και απο πολυ κοσμο. Δεν υπαρχει και λογος βεβαια να συμβαινει το αντιθετο. Μπραβο του που φερθηκε με τοση ευγενεια και σεβασμο σε ανθρωπους που δεν εισπραττουν οσο σεβασμο τους αξιζει. Μπραβο και σε εσενα καημε μου που αναδημοσιευσες την ειδηση!

Γ.Π. είπε...

@μπουρμπουλήθρα, καλημέρα!
Νομίζω ότι η παρουσία του και ο εμφατικός χαιρετισμός του απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερη κυρία κατάφερε να αναδείξει ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα. Το πόσα μπορούν να προσφέρουν αν τους δοθεί η κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη. Και δια της αντίθεσης να αναδείξει το πόσο λίγα γίνονται για αυτούς τους ανθρώπους.
Εξαιρόντας όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήθελα να δω τους πολιτικούς να κάνουν κάτι πέρα από το να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να εκφράζουν τη δυσαρεσκειά τους για αυτά. Είναι εκεί για να δράσουν, να ασκήσουν πολιτικές πρόληψης και πρόνοιας. Και δεν το κάνουν!