Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

"Να είμαι καλύτερος, για το κοινό μου..."

Επειδή όταν θίγω ένα θέμα μου αρέσει να παρακολουθώ την εξέλιξή του και ιδιαίτερα όταν όπως στην προκειμένη περίπτωση νιώθω δικαιωμένος από την κατάληξη του, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευή 9 Μαίου ο Διονύσης Γραμμένος που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό"EUROVISION YOUNG MUSICIANS 2008" πήρε την πρώτη θέση!

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Κερκυραίος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος στον 14ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurovision "Νέοι μουσικοί", που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη

Μια σπουδαία ερμηνεία, μια μεγάλη επιτυχία. Ο 18χρονος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος, από την Κέρκυρα, κατέκτησε χθες Παρασκευή την πρώτη θέση στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "EUROVISION YOUNG MUSICIANS 2008". Στον προκριματικό, ο 18χρονος έπαιξε (τρεις παραλλαγές) Stravinsky και L.Bassi (Rigoletto Fantasia Di Concerto). Στο πιάνο τον συνόδεψε η Ελένη Νικολαϊδη. Με την ερμηνεία του, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή τον επέλεξε μεταξύ 16 νέων μουσικών για την τελική επτάδα. Μπροστά από το Δημαρχείο της Βιέννης, ο Διονύσης Γραμμένος με την ερμηνεία του σε κομμάτι του "Κονσέρτου για Κλαρινέτο και Ορχήστρα" του Jean Franηaix, μάγεψε στον τελικό το πολυπληθές κοινό και τη διεθνή κριτική επιτροπή, κερδίζοντας την πρώτη θέση. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο διεθνούς φήμης μαέστρος sir Roger Norrington, συνεχάρη μάλιστα προσωπικά τον Διονύση Γραμμένο για την εξαιρετική ερμηνεία του. Οι επτά νέοι σολίστ συνέπραξαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του Aleksandar Markovic. Ο τελικός του διαγωνισμού, που μεταδόθηκε από την ΕΤ1, και σηματοδοτεί την έναρξη του φημισμένου Φεστιβάλ της Βιέννης (Wiener Festwochen), πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στόχο έχει να προσφέρει μία ευκαιρία σε νέους σολίστ για διεθνή καριέρα.

Διονύσης ΓραμμένοςΔιονύσης Γραμμένος - Ευαγγελία <span class=

Ο Διονύσης Γραμμένος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα και ασχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια. Είναι πρωτοετής φοιτητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές του στη μουσική, στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή το διεθνούς φήμης Κερκυραίο σολίστα Σπύρο Μουρίκη.

Ο πραγματικός όμως λόγος για τον οποίο θέλω να συγχαρώ το Διονύση είναι η ωριμότητα που ξεπερνάει την ηλικία του, η σοβαρότητα που ξεπερνάει την ελληνική κοινωνία και η βαθιά αγάπη στη μουσική αυτή καθ αυτή που εξέπεμψαν οι δηλώσεις.
"Ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα τη συμμετοχή μου γιατί έπαιξα με μια τόσο σπουδαία ορχήστρα, τόσο σημαντικά κομμάτια" "Το βραβείο αυξάνει τη θέληση μου να παίξω ακόμα καλύτερα, να γίνω ακόμα καλύτερος για το κοινό μου"

Αυτό το παιδί που θα πρέπει να διαβάζει καθημερινά ώρες ατέλειωτες, να απέχει από τις παρέες των συνομηλίκων του, να έχει γίνει ενδεχομένως δέκτης της ειρωνείας τους, της απαξίας των "λίγων" για ότι δεν καταλαβαίνουν έκανε αυτές τις δηλώσεις.
Δεν βρήκε ευκαιρία να επιδειχθεί. Να "ισοφαρίσει" για όλα τα χρόνια της σκληρής προσπάθειας. Να "αναρριχηθεί" όπως θα κάναμε οι περισσότεροι.
Όχι. Απέδειξε με τις δηλώσεις του γιατί τα κατάφερε. Γιατί τον ενδιέφερε η συμμετοχή. Το να παίξει με μια σπουδαία ορχήστρα. Η μουσική για τη μουσική. Για την εμπειρία και την έκφραση.
Και απέδειξε και κάτι που ελάχιστοι καταξιωμένοι ακόμα και από την ιστορία καλλιτέχνες έχουν. Σεβασμό και αγάπη για το κοινό τους.
Τον ενδιαφέρει να γίνει ακόμα καλύτερος για το κοινό του. Πράγμα που σημαίνει καταρχήν πίστη στον εαυτό του και στα αποτελέσματα της σκληρής δουλείας. Αλλά κυρίως απόλυτο σεβασμό στον ακροατή του. Παραδοχή ότι μπορεί ο κάθε ακροατής να είναι γνώστης και να κρίνει. Αλλά κυρίως μπορεί ακόμη και αν δεν είναι γνώστης να αισθανθεί.
Να καταλάβει το αληθινό. Το όμορφο. Την τέχνη. Την προσπάθεια και την επιτυχία.
Δεν βλέπει κανέναν από όσους τον ακούνε σαν πελάτη! Τον βλέπει ως απαραίτητο συμμέτοχο στη μουσική. Κάποιον που οφείλει να μην απογοητεύσει. Και που δεν μπορεί να κοροϊδέψει.

Βλέπετε σε αυτά τα είδη της μουσικής δεν μετράνε τα φορέματα, ο καπνός, τα φώτα και το μαγαζί.
Σε αυτή τη μουσική μετράει μόνο η μουσική και η αλήθεια.
Μπράβο Διονύση!
Και μακρυά από τα κανάλια και τη δημοσιότητα.
Όσο σπουδαία μαθήματα κι αν μας δίνεις, αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει.
Πρόσεξε να μην αλλάξεις ποτέ εσύ!





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοινωνικότατος με πολούς φίλους
με πολύ χιούμορ ακόμα και στην Αθήνα που νομίζει κανείς οτι οι Ανθρωποι "χάνονται"!

Γ.Π. είπε...

Μακάρι γιατί του αξίζει!
Βέβαια κανείς δεν τον κατηγόρησε για αντικοινωνικό. Όποιος όμως έχει ασχοληθεί με τη μουσική με σοβαρό τρόπο ξέρει ότι είναι μια "γλυκιά σκλαβιά" που απαιτεί πολλές ώρες μοναχικού διαβάσματος κάθε μέρα.
Και αυτό ήθελα να θίξω ότι τον διαχωρίζει από τον μέσο όρο...