Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

lifo,blow, faq, athens voice (GIGO!)

Χθες είχα κατέβει κέντρο. Και έκανα γερή μπάζα. Και Athens Voice και Lifo και FAQ και καφεδάκι στον ήλιο για ώρα. Τις χάζεψα όλες και αναρωτήθηκα αν θα έδινα κάποιο ποσό και ποιό για να αγοράσω έστω μια από τις τρεις. Τελικά πόσους αφορούν; Και μέσα από αυτό το χαλαρό υφάκι, κρυμμένη κάτω από τις ολοσέλιδες διαφημίσεις τί ζωή προτείνουν; Τι θέση παίρνουν;




Αρχίζω από τα αρνητικά:

  • Αφιέρωμα Εξάρχεια! Μία φορά μηνιαίως τουλάχιστον!Boring!!!
  • Προβολή της προσωπικής θέσης και ενίσχυση του ίματζ των εκδοτών (τί εννοείς του Λάλα είναι η εφημερίδα θα μπαίνει για πάντα στο πρωτοσέλιδο- σε βάθος χρόνου ακούγεται τρομακτικό!)
  • Συνέντευξη Αλαβάνου-Tsipra-Βαλλιανάτου... Οι εναλλακτικοί στους εναλλακτικούς...
  • Άρθρα (πλείστα όσα!) με στόχο την προβολή-υπερβολή-επιβολή της ομοφυλοφιλίας!
  • Αριστεριστικές και ουτοπικές θέσεις για τη γεωστρατηγική πορεία (ναι!) και για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας από ανθρώπους που μπορεί μέχρι πέρσυ να ασχολούνταν με τον ...Πετρέλη
  • Παρουσιάσεις ασήμαντων "καλλιτεχνών" μέσα στις οποίες πνίγεται η παρουσίαση σημαντικών καλλιτεχνικών γεγονότων που συμβαίνουν στην πόλη
  • Αποτυχημένες προσπάθειες αθλητικών χρονογραφημάτων
  • Αναλυτικό ευρετήριο όλων των gay bars και στριπτιτζάδικων της πόλης (ολοσέλιδο 9+1 best strip in town!)
  • Τεράστιες διαφημίσεις χειρότερα και από περιοδικό - λογικό μιας και είναι η μόνη(;) πηγή εσόδων-.
Φυσικά (και για να μη με πείτε γκρινιάρη) θα παραδεχτώ και κάποια καλά σημεία:
  • όπως την συνεργασία με κάποιες πολύ ενδιαφέροντες πένες (π.χ. Νίκος Δήμου) και τη φιλοξενεία χαριτωμένων αρθρών από Ν.Ζαχαριάδη, Πιτσιρίκο (ναι, κι εδώ, πραγματικό baby boom)
  • αναλυτικό ευρετήριο εξόδου και διασκέδασης (αν και η παρουσίαση π.χ. του καλού Pasta La Vista σε τρία από τα 4 freepress με υποψιάζει για... "επιδότηση")
  • βοηθούν στο να περάσει χαλαρά και εύκολα η ώρα στη στάση ή στη καφετέρια με τα ανάλαφρα θεματάκια
  • γίνονται τηλεοπτικές σειρές (καλό για αυτούς που τις γράφουν)
  • δεν σε χαρακτηρίζουν να τις κρατάς ή να τις διαβάζεις (σαν να κρατάς την Απογευματινή ή το Ριζοσπάστη)
  • βρίσκονται σε αρκετά σημεία
  • και το κυριότερο είναι δωρεάν!
Φαίνεται πως μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα δεν μπορεί παρά να έχει τον δωρεάν τύπο της. Μαζεύτηκαν όμως αρκετά έντυπα ήδη και δεν νομίζω να συναγωνίζονται σε ποιότητα παρά μόνο σε σημεία διανομής και διαφημιστική πίτα. Μαζί με Metro, Metropolis, City Press, betκατι και κάποια άλλα που θα μου διαφεύγουν υπερκαλύπτουν πιστεύω τις "ανάγκες" μας. Αλλά πραγματικά σας ρωτάω; Θα αγοράζατε καμιά τους;

Υ.Γ. gigo σημαίνει garbage in garbage out και προέρχεται από το χώρο της πληροφορικής. Σημαίνει ότι με ότι τροφοδοτήσεις μια "μηχανή" αντίστοιχο αποτέλεσμα θα σου δώσει....

6 σχόλια:

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Eπαναστατη μου, ειναι πολυ καλα τα δωρεαν εντυπα. Ειναι ενας πολυ ευχαριστος τροπος να περασεις την ωρα σου οταν δεν εχεις κατι καλυτερο να κανεις. Και αποτελουν οπως ανεφερες εναν πολυ ενδιαφεροντα οδηγο πολης. Δεν περιεχουν ολα οσα συμβαινουν ή αξιζει καποιος να δει στην Αθηνα. Η Αθηνα ειναι μια μεγαλη πολη και δικαιουται να εχει δωρεαν εντυπα. Δεν ξερω αν οντως χρειαζονται τοσα πολλα.. Αυτο που ανεφερες στο ποστ σου αλλα πολυ επιδερμικα και πιστευω πως επρεπε να το θιξεις περισσοτερο ειναι η εμμεση και γκριζα διαφημηση. Θα εχεις παρατηρησει διαφορα αρθρα σε αυτες τις εφημεριδες που προσπαθωντας ο δημοσιογραφος να εξιστορισει τη ζωη του στην Αθηνα, αναφερει συνεχως τα ονοματα απο τα μπαρακια και τα εστιατορια, τα περιπτερα και τα φαρμακεια που πηγε, διανθισμενα με καθε λογης ευτραπελο που ειναι αδυνατο σχεδον να συμβει σε νορμαλ ανθρωπους.
Οπως και να εχει ειμι υπερ των free press αφου μπορουν να κανουν την ωρα μου στον καφε ή και στο μπανιο να περασει με μια απασχολη που δεν θελει και πολυ σκεψη να την φερεις εις περας.. Καλησπερα!

Γ.Π. είπε...

Μπουρμπουλήθρα μου είμαι γενικά και εγώ υπέρ των freepress όπως γενικά υπέρ όλων των free πραγμάτων!
Θα ήθελα όμως να είναι λίγο πιο πιστά στον χαλαρό προσανατολισμό τους και στις προτάσεις (κυρίως έμμεσες, συμφωνούμε!)για έξοδο και διασκέδαση και να μην περνάνε πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα και θέσεις απαλά απαλά και εντέχνως υποσυνείδητα!
Καλημέρα!

Lazaros Karaoulis είπε...

poly kali ereyna panw ston freepress, me akriveis kai eksypnes anafores gia ta periexomena tous, symfwnw genikotera kai anarwtiemai polles fores o typos kathodigei ton kosmo i o kosmos ton typo...???

i kota kanei to aygo i to aygo tin kota...!!!!

Γ.Π. είπε...

@λάζαρος, καλημέρα και καλωσόρισες!
Και συγγνώμη αν άργησα τόσο να δω το σχόλιό σου!!!
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει το freepress ακριβώς για αυτό που είναι. Ένα ελαφρύ, μοντέρνο ανάγνωσμα που συνήθως συνδυάζει και έναν οδηγό πόλης και αφορά κυρίως νέους ανθρώπους.
Το πρόβλημά μου αρχίζει όταν χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή την ελαφρότητά του για να θίξει πολύ σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Υ.Γ. για κάποιο λόγο δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου μέσω email. Μου το επιστρέφει λέγοντας ότι είναι λάθος η διεύθυνση.θα ξαναδοκιμάσω...

Αλκης είπε...

Χμ, γράφω αυτό το σχόλιο 1 χρόνο (και!) μετά απο το blog σου αλλα έτυχε και επεσα πάνω του και δεν κρατήθηκα να μην σχολιάσω (συγνώμη!).

Να σου πω την αλήθεια απογοητεύτικα λιγάκι που, ακούσια φαντάζομαι, έπεσες και εσύ στο γνωστό "ποίημα" πολλών για "υπερπροβολή" της ομοφυλοφιλίας. Αυτό είναι αντίστοιχο των κατηγοριών για τα "γκαι κυκλώματα" που και καλά καταπιέζουν και περιορίζουν τους κακόμοιρους τους straight.

Οι gay είναι 5-10% του πληθισμού (συν ένα σωρό bisexuals που ψάχνονται / κρύβονται). Νομίζεις ότι πραγματικά υπάρχει υπερπροβολή?? Και άλλωστε ακόμα υπάρχουν διακρίσεις κατά των gay στην Ελλάδα, δεν νομίζεις ότι ένα μοντέρνο έντυπο πρέπει να τις στηλιτεύει;

Αμα δεις αντίστοιχες εφημερίδες στο εξωτερικό, έχουν όλες εκτενή gay section, συν ένα σωρο άρθρα για πολίτικά θέματα. Εδώ, μόνο το athens voice έχει ενα μικρό gay section στις πίσω σελλίδες ενώ ακόμα το Gay Pride (τεράστιο γεγονός σε άλλες Ευρωπαικές πόλεις) θαφτηκε εδώ από ολους (αν και είχε αρκετο κόσμο).

Και στο κάτω κάτω, εάν δεν σε ενδιαφέρουν τα αντίστοιχα αρθρα, μην τα διαβάσεις (οπως πχ αρθρα στοχευμένα σε γυναίκες, κολημένους με αυτοκίνητα ή χεβυ μέταλ μουσικη)...

Ανώνυμος είπε...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!