Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Εξ-ελληνικά






















Σας αρέσει η ελληνική ή ξένη μουσική;
Προσωπικά προτιμώ την ελληνική μουσική, ιδιαίτερα για το ηχόχρωμα αιώνων ελληνικής μουσικής παράδοσης που απορροφάει και αναβιώνει αλλά κυρίως για το στίχο της. Για τη χρήση των λέξεων, το άρωμα και το ύφος των εκφραστικών της μέσων. Για τη μοναδικότητα των στίχων της. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι με ενδιαφέρει κυρίως αυτό που συνήθως κακοχαρακτηρίζουμε ως "έντεχνη" ελληνική μουσική σκηνή.
Φέτος όμως τα πράγματα δεν έχουν πάει και τόσο καλά. Προσπαθώ να φτιάξω ένα cd με νέα ελληνικά έντεχνα τραγούδια. Και δεν βρίσκω και τόσα. Η εγχώρια παραγωγή φέτος είναι ιδιαίτερα ρηχή. Οι καινούργιοι δίσκοι είτε δεν ακούστηκαν, είτε δεν πήγαν και τόσο καλά, είτε για αρκετούς από τους "μεγάλους" απλά δεν βγήκαν. Το κενό καλύφθηκε για άλλη μια φορά με live, επανεκτελέσεις και διασκευές. (Όχι ότι και στους άλλους χώρους ποπ,λαϊκό, μοντέρνο τα μουσικά πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετικά μοτίβο. Ξηρασία, άπνοια και επαναλήψεις και εκεί.)
Το cd μετά κόπων και βασάνων το έφτιαξα τελικά. Το έβαλα και στο αυτοκίνητο που είναι κυρίως ο χώρος που ακούω μουσική.(Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ κάποια άλλη φορά στο πως επηρεάζει η αλλαγή του τρόπου και του χώρου που ακούμε μουσική, το ύφος της μουσικής της εποχής μας.) Το έβαλα λοιπόν στο αυτοκίνητο και το άκουγα συνέχεια ικανοποιημένος από τις επιλογές μου.
Μόνο που όταν το άκουσε ένας φίλος μου που είναι υπέρμαχος της ξένης μουσικής και συχνά ερχόμαστε σε κόντρες, έσκασε στα γέλια. "Αυτό είναι το επιχειρημά σου;", μου είπε. "Αυτό είναι το νέο"ελληνικό"(εμφατικά,ειρωνικά), τραγούδι;", κάγχασε. "θα σου φτιάξω και εγώ ένα cd με ξένα , από εκείνα που λες ότι δεν αξίζουν όσο τα ελληνικά, να δω τι θα βρεις να πεις μετά".
Πραγματικά με αποστόμωσε. Σας παραθέτω ενδεικτικά και από τις δύο playlist. Και πείτε μου, τί μπορώ να πω!
Έχει δίκιο ο άνθρωπος.
  1. Άλκηστις Πρωτοψάλτη- Πάμε Χαβάη vs Tanya Stevens- It' s a pity
  2. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μην ορκίζεσαι vs Mango Come- Mona Lisa
  3. Νόμισμα -Όνειρα vs City- Am Fenster
  4. Σοφία Στρατή - Μιά πεταλούδα vs Twoface - You
  5. Ανδριάνα Μπάμπαλη- Δες καθαρά vs Gioaccino Mauricci - Face a la Mer
  6. Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Όλα αυτά που φοβάμαι vs Nickleback - How you remind me
  7. Σοφία Στρατή - Μια στιγμή vs Rihanna -Unfaithful
  8. Στέλιος Ρόκκος - Μια φωτιά στην άμμο vs Mike Oldfield- Moonlight Shadow
  9. ...φτάνει πια.
Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Η ανομβρία και το copy-paste στο ελληνικό τραγούδι όμως όχι. Ακόμα και αν κάποιες (λίγες) από αυτές τις διασκευές είναι καλύτερες ενορχηστρωτικά από τα πρωτότυπα προτιμώ να ακούσω ελληνικά. Ελληνική μουσική που να προσπαθεί να αναδείξει τον ελληνικό στίχο. Μοντέρνα, ροκ, ποπ, ελέκτρο, εναλλακτική, επηρεασμένη από την ξένη σύγχρονη μουσική σκηνή ναι. Αλλά πρωτογενώς ελληνική. Μουσική. Ελληνική. Που να "ντύνει" τις δικές μου ανησυχίες. Τις δικές μου. Όχι του Νεοϋορκέζου. Που να αναδεικνύει τον ελληνικό στίχο. Που να καταλαβαίνει πως πρέπει να κινηθεί στη δασεία, πως στην ψιλή και πως στην περισπωμένη. Που μπορεί να μη τις γράφουμε αλλά τις λέμε. Τις τραγουδάμε. Και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό.

4 σχόλια:

epistimonas είπε...

Φίλε Μίλτο πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα έτυχε να επισκεφθώ το blog σου μέσω ενός άλλου που είχες αφήσει σχόλιο. Δεν διάβασα τα προηγούμενα post σου αλλά αυτό για την μουσική θέλω να σου πω πως συμφωνώ 100% με αυτά που λές. Κι εμένα μ' αρέσει πολύ η καλή ελληνική μουσική γιατί με κάνει να αισθάνομαι πολύ ωραία. Αλλά θέω να σου πω πως διαφωνώ λίγο με τις επιλογές σου, ας πούμε που ξέχασες να βάλεις το "Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο Χειμώνας", ή το καινούργιο που κάνανε μερικοί γνωστοί(Αθερίδης, Καφετζόπουλος, Ψαριανός και Κοτονιάς) το "Σφύριξε χαρούμενα μπορείς"(http://www.greektube.org/content/view/21149/2/). Αυτά Μίλτε. Καλή συνέχεια στο έργο σου. Α μάλλον ξέχασες να βάλεις την λίστα με τα ξένα τραγούδια του φίλου σου!

epistimonas είπε...

Sorry τώρα κατάλαβα τι παίζει με την λίστα!

Γ.Π. είπε...

@δραμινός.Σε ευχαριστώ πολύ φίλε δραμινέ! Ειλικρινά καλωσόρισες στο σπιτικό μου! Και μην ανησυχείς για το ότι δεν έπιασες αμέσως τι έπαιξε με την playlist.Ελπίζω να μη σε στεναχωρήσω λέγοντας σου ότι ούτε και το όνομα είναι Μίλτος αλλά Καημός. Μίλτος είναι απλά το τιτλάκι του τραγουδιού που υπάρχει πάνω δεξιά.(αν και όντως συνήθως εκεί μπαίνει το προφίλ μας οπότε το λάθος δεν είναι εξ ολοκλήρου δικό σου).
Το "Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο Χειμώνας" και το "Σφύριξε χαρούμενα μπορείς" είναι όντως ωραία τραγούδια αλλά δεν εξυπηρετούν το στόχο του ποστ.
Θα χαρώ να διαβάσεις και προηγούμενα ποστ και να σχολιάσεις αν νιώθεις έτσι!

Τdi είπε...

Όντως σε αποστόμωσε εεε....

..καλό!