Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Ξύπνησα σήμερα το πρωί όπως κάθε μέρα, μουρμουρώντας και βρίζοντας γιατί δεν ήθελα να σηκωθώ. Όμως καθώς έκλεινα το ξυπνητήρι μου φάνηκε κάπως διαφορετικό, πιο χαρούμενο. Παραξενεύτηκα. Σηκώθηκα και αμέσως πήγα στην κουζίνα για καφέ, να ανοίξει το μάτι μου. Αλλά και εκεί αυτή η παράξενη αίσθηση συνεχίστηκε! Το μιξεράκι ήταν και αυτό διαφορετικό. Έμοιαζε να χτυπάει τον καφέ πιο ορεξάτο και ζωηρό από τις προηγούμενες φορές. Άρχισα να ανησυχώ. Έβαλα το τζίν μου και μου φάνηκε να μπαίνει πιο εύκολα από τις προηγούμενες φορές. Σαν να μου πήγαινε περισσότερο σήμερα και ας είχα τσακίσει χτες το βράδυ ένα κοντοσούβλι ( που δεν ήταν και τόσο κοντό.. εδώ που τα λέμε).
Αλλά μήπως και στο γραφείο τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Ο εκτυπωτής τύπωνε ταχύτερα και χωρίς θόρυβο, το κλιματιστικό ήτανε σε λειτουργία από μόνο του, το κινητό μου είχε αλλάξει μόνο του και είχε βάλει ένα περίεργο, ανατολίτικο ήχο κλήσης. Το μόνο που αρνιόταν να συνεργαστεί ήταν το λάπτοπ μου το όποιο όσο και να προσπαθούσα να μπώ στο διαδίκτυο η μόνη σελίδα που εμφάνιζε ήταν αυτή:

Chinese New Year
By the Chinese Calendar
2008 is the Year of the Rat,
which is also known by its former name of Wu Zi.

Α, μάλιστα! Τώρα εξηγούνται όλα! Χθες, 7 Φεβρουαρίου ήταν η κινέζικη πρωτοχρονιά! Και έτσι όλα αυτά τα πράγματα που μου φαίνονταν να είναι περίεργα (και φυσικά όπως και τα περισσότερα αντικείμενα γύρω σας είναι κινέζικα!) είχαν χθες το ρεβεγιόν τους! Ξεκίνησε χθες για δισεκατομμύρια Ασσιάτες η χρονιά του ποντικού.

Ο ΜΥΘΟΣ
Μπορεί το κινέζικο ημερολόγιο να είναι προγενέστερο του Βούδα, ωστόσο ο παλιός κινεζικός θρύλος θέλει στον μεγάλο διανοητή να καλεί τα ζώα της Γης, με την υπόσχεση πως θα έκανε από ένα δώρο σε εκείνα που πρώτα θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμά του. Τα δώδεκα πρώτα ζώα που θα έφθαναν θα σχημάτιζαν το ζωδιακό κύκλο.

Το βόδι είχε κατορθώσει με τον όγκο του να τεθεί επικεφαλής των έντεκα άλλων ζώων. Αλλά το ποντίκι τρύπωσε και γλίστρησε ανάμεσα από τα πόδια των άλλων ζώων και κατέλαβε πανηγυρικά την πρώτη θέση. Ο θρύλος θέλει τον ποντικό να νικά τα άλλα 11 ζώα του ζωδιακού κύκλου στον αγώνα δρόμου, όχι επειδή ήταν ταχύτερος, αλλά χάρη στην πονηριά του. Αφού είπε ψέματα στην τίγρη για την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, ο ποντικός καβάλησε για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα το βόδι, προτού πηδήξει από τη ράχη του ζώου για να τερματίσει μόνος και νικητής. Έτσι η σειρά μεταβλήθηκε με πρώτο τον ποντικό και να ακολουθούν το βόδι, η τίγρης, ο λαγός, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, η κατσίκα, ο πίθηκος, ο πετεινός, ο σκύλος και ο χοίρος.

Έτος του ποντικού, τί θα φέρει:

Η προσοχή θα πρέπει να γίνει η έκφραση-κλειδί για το Έτος του Ποντικού καθώς Κινέζοι αστρολόγοι προβλέπουν οικονομικές και πολιτικές αναταραχές, αλλά και τσουνάμι και επιδημίες. Ο λόγος, σύμφωνα με τους Κινέζους μάντεις, είναι ότι το νερό και η γη -δύο από τα πέντε θεμελιώδη στοιχεία της φύσης σύμφωνα με τους Κινέζους- βρίσκονται σε σύγκρουση το 2008. Οι πιο μεγάλες καταστροφές στην ιστορία συνδέονται με το νερό, όπως το τσουνάμι το 2004 ή ο Τιτανικός το 1912, που έγιναν σε ημερομηνίες που συνδέονταν με την κυριαρχία του ποντικού, προσθέτει ο δάσκαλος του φενγκ σούι

«Η Γη κυριαρχεί συνήθως του νερού, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να νικήσει τον ποντικό, που συμβολίζει τα πανίσχυρα νερά του Γιανγκτσέ», λέει ο Ρέιμοντ Λο, δάσκαλος του φενγκ-σούι στο Χονγκ Κονγκ.

Οι προβλέψεις για το Έτος του Ποντικού μοιάζουν να επιβεβαιώνονται ήδη για την Κίνα, που πλήττεται από ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Με την αλματώδη εξάπλωση των Κινέζων σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας πολύ φοβάμαι ότι αρκετά πιο σύντομα από ότι φανταζόμασταν θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον μακρινό κόσμο και πολιτισμό αλλά κυρίως την τελείως διαφορετική κοσμοθεωρία και τρόπο ζωής που μας περικυκλώνει σταθερά και αποτελεσματικά.

Μέχρι τότε, απολαύστε τις φωτογραφίες και ταξιδέψτε για λίγο...
  • Mπαλί












  • Σίδνεϊ



















  • Χονγκ Κόνγκ















  • Πεκίνο