Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Δημήτρης Καμπουράκης- Πριν η ιστορία αρχίσει να ασχολείται με dvd

Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν γεννήθηκε χθες. Όλοι έχουμε παρελθόν. Και μπορεί καμιά φορά ο κουρνιαχτός της επικαιρότητας να καλύπτει τα πάντα όμως όταν κατακάθεται σιγά σιγά το πεδίο ξεκαθαρίζει. Και στο τέλος μένουν αλώβητα εκείνα τα πιο σημαντικά, τα πιο διαχρονικά, τα πιο καθοριστικά.
Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο Δημήτρη Καμπουράκη. Δεν γνωρίζω αν έχει δίκιο ή άδικο σε όλον αυτό τον πανικό. Δεν μπορώ να καταλάβω καν γιατί κατηγορείται.
Γνωρίζω όμως τον συγγραφέα Δημήτρη Καμπουράκη. Έχω διαβάσει το έργο του. Τις ώριμες και ψύχραιμες σκέψεις του όπως τις αποτύπωσε στο χαρτί. Τις επιλογές του. Και με ενδιαφέρουν περισσότερο από τις τηλεφωνικές ατάκες του. Με επηρεάζουν ουσιαστικότερα. Του χρόνου ίσως όλα αυτά να έχουν ξεχαστεί ή να έχει υποβαθμιστεί δραματικά η σημασία τους. Scripta Manent. Τα γραπτά μένουν.
Επιτρέψτε μου λοιπόν στο μέσον αυτού του ορυμαγδού να σας θυμίσω το δίτομο έργο του: "Μια σταγόνα Ιστορία" από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μια σταγόνα ιστορία- Τόμος Πρώτος:

Αγγελικές και σατανικές μορφές στο τιμόνι των ανθρώπινων πληθυσμών
Περιγραφή: Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός παρακολουθεί το σεξ σόου της μέλλουσας αυτοκράτειρας Θεοδώρας.
Ένας Ισπανός τυχοδιώκτης κολλάει την άγνωστη αρρώστια τερηδόνα σε μια μικρή Ινδιάνα που βίασε. Τα δόντια της πέφτουν σε μια βδομάδα.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Γερμανός, προκάτοχος του Χριστόδουλου, ευλογεί την πρώτη λαοσύναξη φανατικών στο Βόλο.
Ο αυτοκράτορας του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ εκσφενδονίζει τον πρωθυπουργό του σ΄ έναν τοίχο μέχρι να διαλυθούν τα κόκαλά του.
Ο Λακεδαιμόνιος Παυσανίας συγκρίνει ένα πολυτελέστατο δείπνο των ηττημένων Περσών με το φρικτό μέλανα ζωμό των νικητών.
Ο Αδόλφος Χίτλερ αφρίζει για την παράδοση 240.000 «προδοτών» στρατιωτών του στο Στάλινγκραντ. Τους είχε διατάξει να πέσουν μέχρις ενός, για να διαφυλάξουν την τιμή του.
Η Κινέζα αυτοκράτειρα Τσε-Χι ενοχλείται όταν ο στρατός της ισοπεδώνεται από τους Ιάπωνες. Είχε ξοδέψει το στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας για να χτίσει το εξοχικό της.
Ο Αθηναίος Αλκιβιάδης αγοράζει σε αστρονομική τιμή ένα κοπρόσκυλο κι έπειτα το ακρωτηριάζει, για να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους.
Φονιάδες, παράφρονες και πόρνες στο τιμόνι των ανθρώπινων πληθυσμών. Λαμπερές και φρικτές σταγόνες μέσα σ΄ έναν ωκεανό τρέλας που ονομάζεται ελληνική και παγκόσμια ιστορία.
Μια σταγόνα ιστορία- Τόμος Δεύτερος:
Όταν η τρέλα συναντά το έγκλημα, η ιστορία γίνεται τραγική φάρσα
Περιγραφή: Είκοσι χιλιάδες μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασφυξία μέσα στους σκοτεινούς σωλήνες των λονδρέζικων καμινάδων. Οι Άγγλοι εργολάβοι χρησιμοποιούσαν τους καπνοδοχοκαθαριστές σαν σκλάβους.
Πέντε πολεμικά πλοία και τρία τάγματα στέλνονται στη Μάνη, για να αντιμετωπίσουν τον Παπουλάκο, ένα γέρο καλόγερο που ο λαός τον θεωρεί προφήτη.
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ΄ διατάζει να στεγάζονται όλα τα πορνεία της γαλλικής επικράτειας δίπλα στις εκκλησίες, ώστε να μπορούν οι πελάτες να μπαίνουν από τη μία πόρτα κατευθείαν στην άλλη, για να παίρνουν άφεση αμαρτιών.
Ένα μυστηριακό ξύλινο γυναικείο άγαλμα, η Αταλάντη, τρελαίνει όποιον άντρα την κοιτάζει. Όσοι την αντίκρισαν την ερωτεύτηκαν παράφορα και αυτοκτόνησαν.
Επί αιώνες, οι Τούρκοι σουλτάνοι, με το που ανεβαίνουν στο θρόνο, σφάζουν νόμιμα όλα τα αδέλφια τους μαζί, για να μην κινδυνεύσει η εξουσία τους, κι έπειτα τους κάνουν μεγαλόπρεπες κηδείες, στις οποίες κλαίνε για τη φοβερή απώλεια.
Μια αριστοκράτισσα κυρία στην Αθήνα του Περικλή ουρλιάζει από πόνο καθώς αποτριχώνει τα απόκρυφά της καψαλίζοντάς τα με το λυχνάρι. Δίπλα της, μια σκλάβα την κοιτάζει με ζήλια. Οι σκλάβες που συλλαμβάνονταν αποτριχωμένες μαστιγώνονταν μέχρι θανάτου.
Μία ακόμα σειρά απίθανες σταγόνες, διαλεγμένες από τον ωκεανό τρέλας που ονομάζεται ελληνική και παγκόσμια ιστορία.


Και αναδημοσιεύω τον "προφητικό" πρόλογο του δευτέρου τόμου:
"Η ιστορία δεν είναι μια οποιαδήποτε πουτάνα. Είναι παμπόνηρη και καταφερτζού. Όσο και αν φυλάγεσαι από το κεντρί της, είναι ικανή να σου στήσει την ανελέητη παγίδα της ακόμα και στο καθαρό πεδίο ανάμεσα σε δύο αθώους τόμους. Με κάποιο αδιόρατο τρόπο που στάθηκε αδύνατον να πάρω χαμπάρι με κάρφωσε ακριβώς εκεί που δεν το περίμενα, σ'αυτό που θεωρούσα την αποτελεσματικότερη ασπίδα μου απέναντί της. Μου έκλεψε το χιούμορ,
Ο σιχαμένος δεύτερος τόμος που ξεφυλλίζετε δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο. Μη σας ξεγελά η φαινομενική ομοιότητά τους. Στον πρώτο έπαιζα με την ιστορία, στο δεύτερο η ιστορία παίζει μαζί μου."

Ο Καμπουράκης ζει τώρα τον πρόλογό του. Σαν δημοσιογράφος έπαιξε με την ιστορία. Τώρα η ιστορία παίζει μαζί του.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν πάντως κάποια στιγμή ο Καμπουράκης επιχειρήσει να συγγράψει έναν "τρίτο τόμο" για τα θέματα Ζαχόπουλος-γ.γ.Υπουργείου Πολιτισμού,Καραμανλής-πρωθυπουργός,Νατάσσα-"δεύτερη κυρία",Ανδριανός,Λιάπης,Θέμος,Μάκης και πάει λέγοντας , τότε σίγουρα θα πρέπει να τον ονομάσει "Ένας Ωκεανός Ιστορία"(της Ντροπής και της Απάτης)...

Never-nobody-nothing είπε...

Ασχετο αλλα απιστευτο !!δες
http://potekaneistipota.blogspot.com/2008/01/blog-post_24.html

Γ.Π. είπε...

@Γαία: ας μπορούσε ο ωκεανός αυτός να πέσει με ορμή πάνω στα πρόσωπά μας και να μας ξυπνήσει από όλον αυτό τον εφιάλτη!

@never-nobody-nothing: πραγματικά άσχετο αλλά απίστευτο!

@ανώνυμος: αν και εμπορικό το μπλογκ σου, το αφήνω το σχόλιο γιατί τα μπλουζάκια έχουν αρκετή πλάκα (και γιατί ελπίζω να λάβω και κανένα, ξέρεις...με courier, ανώνυμα, όπως πάνε και έρχονται τα τηλεφωνικά cd στο extra,έτσι για τη διαφήμιση ; ))

Τdi είπε...

..ακόμα ένα παπαγαλάκι που μισθοχειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Με συγχωρείτε για την αμεσότητα του σχολίου αλλά αυτη είναι η άποψή μου..

Δημοσιογράφος που παλεύει για το ψωμάκι του. Αλλά όχι μάχιμος.Αυτό ειναι το μόνο σίγουρο!

Τις καλησπέρες μου σε όλους!