Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Αφιερωμένο στους "άρχοντες" μας

Ένας νεαρός βασιλιάς ασκούσε την εξουσία του με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα. Κρατούσε τη δικαιοσύνη στα χέρια του, διάτασσε τις συλλήψεις και επαγρυπνούσε για την ταχεία και ανελέητη εκτέλεση των ποινών.
Ωστόσο η κατάσταση δε βελτιώνονταν. Ο βασιλιάς αισθανόταν πως η εξουσία του δυσκολευόταν να εδραιωθεί.
Μια μέρα κάλεσε τον πρωθυπουργό του και του είπε:
– Εκτέλεσα πολλούς ανθρώπους. κι όμως κανείς δε με φοβάται. Πώς το εξηγείς;
– Είναι θέμα επιστήμης της πολιτικής, απάντησε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να μάθεις το μυστικό της εξουσίας. Όλοι αυτοί που εκτέλεσες ήταν εγκληματίες, ένοχοι. Κατά συνέπεια οι άλλοι δεν έχουν κανένα λόγο να σε φοβούνται. Αν θέλεις να σε φοβούνται αληθινά, πρέπει να εκτελέσεις και αθώους.
Ο βασιλιάς κούνησε το κεφάλι του. Είχε καταλάβει.
Δύο μέρες αργότερα διέταξε την εκτέλεση του πρωθυπουργού του.

3 σχόλια:

Τdi είπε...

Απίστευτα αλληγορικό και απίστευτα "εκπαιδευτικό"!!!

Μ'άρεσε πάρα πολύ...Αν με ένα παραμύθι μπορούσε να εξηγήσει κανείς σε ένα μικρό παιδί πως λειτουργεί η εξουσία, αυτό θα ήταν!

Μπράβο και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι λιγο σκληρο.Δε μου αρεσε.

Γ.Π. είπε...

@tdi σε ευχαριστώ πολύ! Νομίζω ότι με τα παραμύθια μπορείς να εξηγήσεις τα πιο σημαντικά πράγματα, τις πιο πικρές αλήθειες ακόμα και στους μεγάλους.Κυρίως δε σε αυτούς γιατί από κάποια ηλικία και μετά νιώθουμε ότι τα ξέρουμε όλα και δεν χρειάζεται να ρωτάμε και να αναρωτιώμαστε!

@anisixos καλωσήρθες στην παρέα μας. Ίσως έχεις δίκιο.Είναι σκληρό όπως η ζωή.Η οποία τελευταία ούτε και εμένα μου αρέσει.