Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ανακύκλωση συσκευών (τί μπανάλ θέμα, ε;)

Την προηγούμενη βδομάδα βοήθησα σε μια μετακόμιση. Κατεβάσαμε τρεις ορόφους κάτι παλιά ντουλάπια, το ψυγείο, την ηλεκτρική κουζίνα και ένα φουρνάκι νομίζω...Μας έπεσε η μέση. Φίλος, φίλος αλλά το ξεπάτωμα, ξεπάτωμα. Τελοσπάντων τα αφήσαμε δίπλα στην είσοδο για να τα πάρει κάποιος. Αν και άχρηστα πλέον, η εφευρετικότητα της φυλής μας ( ή και... άλλων φυλών) θα τα αξιοποιήσει σκεφτήκαμε. "Θα δεις, μέχρι το πρωί δεν θα υπάρχουν ρε μαλ...κα, μου είπε ο φίλος μου".
Την άλλη μέρα το πρωί κατέβηκα να πάρω το αμάξι αλλά εκτός από τα ντουλάπια που τα είχαν πάρει, τα ηλεκτρικά ήταν εκεί. "Το απόγευμα που θα μου φέρουν τα καινούργια, θα δώσω κανα εικοσάευρω στα παλικάρια να τα πάρουν και αυτά μωρέ, ωχ όλο γκρίνια είσαι!" με καθησύχασε ο φίλος μου.
Το βράδυ με κάλεσε να δω τα καινούργια, όμως δίπλα στην είσοδο και εν είδη πορτιέρη στέκονταν από τη μία το παλιό του ψυγείο και από την άλλη η κουζίνα και το φουρνάκι. "Θα πάρω τον Γ... με το φορτηγάκι να πάμε σε καμιά ρεματία να τα πετάξουμε ρε μαλ...κα(2ος μαλάκας εδώ), ωχ με ζάλισες!" με αγρίεψε ο φίλος μου.Και το βρήκα καλή ιδέα. Άσε που θα έχουν και θρεπτικές ουσίες καθώς θα αποσυντίθενται, μέταλλα...το καλύτερο λίπασμα θα ΄ναι!
Γύρισα σπίτι εμπνευσμένος. Πήρα το παλιό μου κινητό και το φύτεψα σε μια γλάστρα και από πάνω έβαλα κάτι ζουμπούλια! Το παλιό μου λάπτοπ το έβαλα σε μια ζαρτινιέρα στο μπαλκόνι. Με τον καιρό και το πότισμα θα βοηθήσει την πρασινάδα μου να θεριέψει! Έχω και ένα παλιό ραδιόφωνο, μεγάλο (80τίλα τρελή με λαμπάκια που όταν δούλευε ακολουθούσαν το ρυθμό της μουσικής) και σκέφτομαι να το βάλω στον κήπο και να φυτέψω μια βερικοκιά άνω του! Τα καλύτερα βερίκοκα θα φάμε φέτος!Και λίπασμα από παλιές μπαταρίες (αν τις ανοίψω και τις χύσω στο χώμα μήπως είναι καλύτερα ακόμα;).
Τί εννοείτε "τί λέει ο μαλ..κας;" (τρίτος μαλάκας και θα παρεξηγηθω, ε!). Γιατί όχι; Τι πρόβλημα υπάρχει ρε παιδιά; Τί κακό μπορούν να έχουν οι συσκευές μας;.....

Παραθέτω από έρευνα "Εξάντα":
Τι προκαλούν οι τοξικές ουσίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μόλυβδος (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ): Βλάπτει το κεντρι­κό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεφρά και το αναπα­ραγωγικό σύστημα. Επηρεάζει επίσης το ενδοκρινές σύστημα καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Κάδμιο (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ και τις μπαταρίες): Βλάπτει κυρίως τα νεφρά.

Υδράργυρος (στους διακόπτες και στις επίπεδες οθόνες TFT): Μπορεί να προ­καλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Ιδιαίτερα ευαί­σθητα στο στοιχείο αυτό είναι τα έμβρυα. Στο νερό ο υδράρ­γυρος μετασχηματίζεται σε με­θυλιωμένο υδράργυρο. Υπολογίζεται ότι το 22% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου χρησιμοποιείται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονι­κό εξοπλισμό.

Εξασθενές χρώμιο: Διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων και απορροφάται, με αποτέλε­σμα να μολύνει τα κύτταρα. Το χρώμιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στο DNA.

Πλαστικά (και PVC): Τα πλαστι­κά ενός μέσου υπολογιστή ζυ­γίζουν γύρω στα 2,5 κιλά. Οταν το PVC καίγεται σε μια ορισμέ­νη θερμοκρασία απελευθερώ­νει διοξίνες.
Βρωμιωμένοι καταστολείς σπινθήρα (BFRs): Χρησιμοποι­ούνται στα πλαστικά κουτιά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στις πλακέτες κυκλωμάτων. Εί­ναι καρκινογόνοι.

Βάριο: Είναι ένα μαλακό αργυροειδές - άσπρο μέταλλο που βρίσκεται στην μπροστινή επι­φάνεια μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα. Προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα, αδυναμία μυών, βλάβη στην καρδιά, στο συκώτι και στον σπλήνα καθώς και αρρυθ­μίες στην καρδιά.

Βηρύλλιο: Είναι καρκινογόνος ουσία και βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες. Η χρόνια έκ­θεση στο βηρύλλιο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η οποία ονομάζεται Χρόνια Πά­θηση Βηρυλλίου (beryllicosis). Μπορεί ακόμη να προκαλέσει και μια σπάνια μορφή δερμα­τοπάθειας με πολλαπλά συ­μπτώματα.

Μελάνια (Toners): Το βασικό συστατικό του μαύρου μελανι­ού είναι ο μαύρος άνθρακας. Η εισπνοή του αλλά και η έκθε­ση σε αυτόν μπορεί να προκα­λέσει ερεθισμό της αναπνευ­στικής οδού. Η Διεθνής Επιτρο­πή αντικαρκινικού αγώνα έχει ταξινομήσει τον μαύρο άνθρα­κα ως καρκινογόνο.
Φωσφόρος και πρόσθετες ου­σίες: Σύμφωνα με τον Αμερικα­νικό Στρατό, το φωσφορικό επίστρωμα μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα είναι εξαιρετικά τοξικό, ιδιαίτερα για όσους αποσυναρμολογούν τέτοιες οθόνες με γυμνά χέρια.

"Έλα ρε φίλε, αφού όλοι έτσι κάνουν! Η θεια Μερσούλα στο χωριό βάζει στην τηλεόραση και γεννάνε οι κότες! Και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φορείς που να ασχολούνται με τέτοια πράγματα!"

Και πάλι λάθος. Είναι νόμος και στην Ελλάδα η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Και υπάρχει και η αντίστοιχη εταιρεία που ασχολείται. Η ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Και από το νόμο η κάθε εταιρεία που κατασκευάζει τέτοιου είδους συσκευές επιβαρύνεται προς το κράτος ένα ποσό για τη διαχείριση των αποβλήτων που προκαλεί (είτε είναι συσκευασία, χαρτόνι, νάιλον είτε οποιασδήποτε μορφής). Όπως λέει και το σλόγκαν: "Ο ρυπαίνων πληρώνει!".Και φυσικά το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη. Εσένα. Εμένα. Και αφού το πληρώνεις γιατί να πάνε χαμένα τα λεφτά σου και να επιβαρύνεις και το περιβάλλον;

"Και που να πάω να τα βρω αυτά εγώ ρε φιλαράκι;"

Ανακύκλωση μπαταριών
Για συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών παρακαλώ απευθυνθείτε στην ΑΦΗΣ ΑΕ. Πληροφορίες θα βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: www.afis.gr

Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ
Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ άρχισε συνεργασία με όλους τους Δήμους έτσι ώστε να συλλέξει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους. Για να δείτε τα δημοτικά σημεία συλλογής, κάντε κλικ εδώ.

Η COSMOTE έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε όλα τα αποκλειστικά καταστήματά της στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Λάρισα και την Καβάλα, καθώς και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να κινητοποιήσει το κοινό και τους εργαζομένους της προς την ανακύκλωση, ενώ σταδιακά σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλεια του προγράμματός της. Ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρίας βρίσκονται, επίσης, στη διάθεση του κοινού για την ορθή και έγκυρη ενημέρωσή του αναφορικά με την ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων.

Και είναι και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται.

Η ευθύνη είναι πλεόν δική μας!








3 σχόλια:

Τdi είπε...

Όπως τα λες.
Μπανάλ θέμα κατάντησε. Γιατί ενώ η πληροφόρηση είναι αμέτρητη για το θέμα ειδικά των συνεπειών, και ο άλλος συνεχίζει να λέει "Δεν βαριέσαι..". Συνεχίζει να το λέει!!

Κατ' επέκταση, το awareness για το πρόβλημα αυτό, είναι μεγάλο πια, αλλά έχει περάσει πολύ στραβά το μήνυμα! Μέγα λάθος!

Μ'άρεσε πολύ το ποστ!
Τις καλησπέρες μου!

Γ.Π. είπε...

Καλησπέρα tdi και σε ευχαριστώ για την ιδιαίτερη τιμή της πρόσκλησης και της αναδημοσίευσης του post! Μετά μεγάλης μου χαράς να αναδημοσιεύσεις κάτι που θα θεωρήσεις ότι συμβάλλει στον προβληματισμό του http://zhteitaielpis.blogspot.com/.

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα το θέμα σου γι' άλλη μια φορά πολύ ενδιαφέρον καημέ κ κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το θέτεις.Όταν σου περνάει από το μυαλό η σκέψη να τα φυτέψεις στον κήπο πιστεύω ότι εκφράζεις με τον καλύτερο τρόπο την άγνοια κ την αδιαφορία που υπάρχει.
Από την άλλη αυτό που μου άρεσε είναι ότι δεν θέτεις απλώς ένα κατά τα άλλα πολυσυζητημένο θέμα,αλλά προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις,διευθύνσεις κ τηλέφωνα,μια και συμβαίνει ορισμένες φορές να έχουμε την πρόθεση αλλά όχι το χρόνο να κάνουμε όλη αυτή την έρευνα.
Ευχαριστούμε που τονώνεις το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον...