Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Βράχος, βότσαλα...














Κάποτε ήταν ένα παιδί. Και άντεχε σ΄όλες τις δυσκολίες. Ότι προκλήσεις και αν του βάζαν, όσα εμπόδια και αν έπρεπε να περάσει αυτός τα κατάφερνε. Έμοιαζε πολύ δυνατός. Βράχος. Έτσι τον λέγαν όλοι. Βράχος που τα κύματα έσκαγαν πάνω του και εκείνος ακλόνητος, αγέρωχος και περήφανος τα άντεχε.
Μα πέρασαν τα χρόνια. Και τα κύματα συνέχιζαν να έρχονται. Και συνέχιζαν. Και ο βράχος άρχισε να διαβρώνεται. Αλλά άντεχε. Και τα κύματα συνέχιζαν να έρχονται. Κι ο βράχος έσπασε. Έγινε κομμάτια. Λειάνθηκε. Έγινε βότσαλα. Και τα κύματα πια δε σταμάταγαν. Περνούσαν από πάνω του.
Όσοι τον ξέραν από παλιά συνέχισαν να του ζητούν να αντέχει. Να συνεχίσει να σπάει τα κύματα. Αλλά ο βράχος που ήταν πλέον βότσαλα ήξερε ότι κι αν είναι ακόμα από πέτρα δεν μπορεί πια να σταματήσει τα κύματα. Ήξερε ότι πρόδωσε όσους τον αγάπησαν ως βράχο. Αλλά κουράστηκε.
Κουράστηκε να σταματάει τα κύματα. Νιώθει ότι δεν μπορεί πια. Θέλει να τα αφήσει να περάσουν από πάνω του γλυκά. Τον κούρασε το όχι του. Ζήλεψε το ναι. Το γλυκό το ναι, το εύκολο. Της φυγομαχίας. Κέρδισε πολλές μάχες αλλά κουράστηκε.
Άλλοι βράχοι σαν κι αυτόν αντέχουν ακόμα. Δεν τους ζηλεύει. Δεν τους ζήλεψε ποτέ. Γιατί εκείνος ήθελε να 'ναι βράχος, όχι για να σπάνε πάνω του τα κύματα αλλά για να κάθονται πάνω του οι γλάροι. Και έχει πια χρόνια πολλά να δει γλάρους!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ συγκινητική η ιστορία σου,όμως η φράση "έχει πια χρόνια πολλά να δει γλάρους" ειλικρινά μου ράγισε την καρδιά.Μη χάνεις το κουράγιο σου καημέ.Ο βράχος μπορεί να έγινε βότσαλα,αλλά διατηρεί τις ιδιότητες της πέτρας.Και με μια τέτοια σύσταση δε δικαιούται να χάνει τις ελπίδες του.Άλλωστε ποιος δεν έχει χαζέψει τους γλάρους να τεμπελιάζουν στα βοτσαλάκια...

Γ.Π. είπε...

Ξέρεις ο βράχος για να αντέξει τα κύματα γυρίζει τη ράχη του. Εκεί αντέχει πιο πολύ.Εκεί μπορεί να τα σηκώσει να σκάνε. Όμως έτσι κοιτάει πάντα προς τη στεριά. Και θέλησε να δει κι αυτός λιγάκι θάλασσα. Θέλησε να δει λιγάκι ουρανό.
Κι αν έγινε βότσαλο, κι αν έχει χρόνια πια να δει γλάρους ξέρει ότι κάποιος γλάρος, κάποια στιγμή θα ξεκόψει από τους άλλους και θα΄ρθει να τον βρει. Και θα περιμένει ακόμα κι αν γίνει άμμος.