Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Σταύρος Θεοδωράκης - Ηλίας Μαμαλάκης


Όλοι γκρινιάζουμε για το εορταστικό πρόγραμμα των καναλιών. Δεν μας αρέσουν οι επαναλήψεις, οι "κονσέρβες", τα σαχλά τηλε-πάρτυ κτλ, κτλ.
Αυτές τις μέρες όμως η τηλεόραση και πιο συγκεκριμένα το mega είχε δυό μικρά διαμαντάκια. Την εκπομπή του πολύ διεισδυτικού φέτος Σταύρου Θεοδωράκη στο Άγιο Όρος και το ταξίδι του χαρισματικού Ηλία Μαμαλάκη στο Ισραήλ.

Η κάμερα των "Πρωταγωνιστών" ήταν η πρώτη κάμερα που μπήκε (παράνομα βέβαια) στο Άγιον Όρος μετά την απαγόρευση του 1991 και αποκάλυψε συγκλονιστικές εικόνες από τη ζωή των μοναχών, φώτισε προσωπικές ιστορίες και μας έδειξε τι σημαίνει να ζεις "τόσο κοντά στο Θεό".

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξίδεψε σε έναν αρκετά αναμενόμενο προορισμό για την εορταστική περίοδο αλλά με το δικό του γνωστό πια, μη αναμενόμενο τρόπο. Ισραήλ, Ιερουσαλήμ, Ναζαρέτ, Άγιοι Τόποι. Εκεί έκανε μια εκπομπή που χωρίς να ξεφεύγει από το θέμα της (το φαγητό) κατάφερε να μας μιλήσει για τόσα πράγματα από την καθημερινή ζωή και την ιστορία των Ισραηλιτών και το κυριότερο με απόλυτα αντικειμενική και ήρεμη ματιά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα λίγα γνωρίζουμε πραγματικά για ένα λαό που ζει τόσο κοντά μας, επηρεάζει τα παγκόσμια γεγονότα και το κυριότερο κατηγορείται τόσο εύκολα,για τόσα πολλά.

Τυχεροί εμείς που τις είδαμε μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό "αποπληροφόρησης" και προβολής ασημαντοτήτων και ανοησιών με επικάλυψη σοβαρότητας. Οι υπόλοιποι προτείνω να τις αναζητήσετε επίμονα μέσα από τις τηλεοπτικές επαναλήψεις και το διαδίκτυο.

4 σχόλια:

Roadartist είπε...

καλησπερα και απο εδω. Χρονια σου πολλα ευτυχισμενες γιορτες :)

Ανώνυμος είπε...

Είδα χθες την επανάληψη της εκπομπής του Θεοδωράκη και πραγματικά την απόλαυσα!

Marina είπε...

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ποιοτικές εκπομπές έτσι ώστε η ΤιΒι να μην είναι τελείως χάλια.

Γ.Π. είπε...

Ευτυχισμένες γιορτές σε όλους και στα αγαπημένα σας πρόσωπα!

@roadartist να σε καλωσορίσω και κανονικά στο "σπίτι" μου, και να ευχηθώ τα καλύτερα για τις γιορτινές μέρες

@niobh ήταν όντως πολύ ωραία και από ότι έμαθα είχε και επιπλέον υλικό και μαρτυρίες.

@marina, μαρινάκι μου χρόνια πολλά και σε σένα και να ξέρεις ότι αν και έχω καιρό να στείλω σχολιάκι σε παρακολουθώ ανελειπώς!!